Janov vzpomíná na Skuhravého

To jméno působí jako rozbuška. Jeho vyslovení okamžitě spustí lavinu vzpomínek. Tomáš Skuhravý je v italském Janově i mnoho let po ukončení kariéry zbožňovaným fotbalovým idolem. "Ty jsi český novinář a píšeš o Tomášovi?" ujišťuje se v malém baru účetní Luigi.

"Tak to je super," zvedá palec směrem nahoru a v návalu štěstí platí s úsměvem útratu za celou společnost. Je sobota, čtyři hodiny odpoledne. Do večerního zápasu "o všechno" zbývá ještě plno času.

Centrem města se přesto sune červenomodrá řeka. Šály, dresy, čepice, klaksony. Z oken domů vlají klubové prapory. Pokud FC Janov porazí v posledním druholigovém kole sestupující Benátky, vrátí se po deseti letech do vysněné Serie A.

Když z ní tradiční italský tým sestupoval, byl Tomáš Skuhravý jeho prvotřídní hvězdou. A pro pamětníky jí i dál zůstává.

"Já i kamarádi ho stále uznáváme jako hráče number one," tvrdí hoteliér Alessandro.

Druhému nejlepšímu střelci z italského mistrovství světa v roce 1990 právě tenhle úspěch vynesl janovské angažmá. Ve městě má dodnes oficiální fanklub, na pobřeží si drží vilu. "Učitelkám nadělal starosti. Pomalu každý kluk ve třídě se jeden čas jmenoval Tomáš," vzpomíná Jana Sonniniová.

Za svobodna se jmenovala Hollasová a do Itálie se před několika lety provdala. Když se její partner při seznámení dozvěděl o její české národnosti, okamžitě ji zahrnul dlouhou přednáškou na téma Skuhravý. A hádejte, jak se jmenuje jejich jedenáctiměsíční syn? Samozřejmě Tomáš. "Oni tak v Janově volají i na psy," usmívá se sympatická tmavovláska.

Rodina Sonniniů dnes žije v Českém Brodě a pán domu Ivano má jeden velký sen. "Moje garáž je takovým malým muzeem FC Janov. Dám cokoliv, když mi s Tomášem dohodnete schůzku a on se mi podepíše na zeď." V sobotu Ivano nemohl chybět na tribuně. Je vyprodáno, v obrovské aréně se mačká 45 tisíc fanoušků. Už dvě hodiny před začátkem se nacvičuje choreografie, rytmické chorály navazují na mocný pokřik "Forza Genoa". Celé rodiny, důchodci, děti. Když domácí v poslední vteřině první půle vyrovnají na 1:1, stadionem to otřese. Ani český gólman Martin Lejsal v brance Benátek nakonec nezabrání výhře favorita 3:2. Oslava bude dlouhá a hodně divoká. Valící se špalír burácejících lidí zastavuje po půlnoci dopravu, centrum města je přecpané. Jen příznivci konkurenční Sampdorie zůstávají raději doma.

Je u toho i Tomáš Skuhravý? Jen na jednom z transparentů vyvěšených během utkání na tribuně. A na letácích, které u turniketů rozdávaly italské krásky. Podle reklamy na nich si fanoušci mohou předplatit výlet luxusní lodí ve společnosti největších osobností historie klubu. Tedy i Skuhravého.

"Jsem šťastný, že se Janov vrací do ligy. A proč jsem u toho nebyl? Vyrážím až za čtrnáct dnů. Pozvali mě na oficiální slavnost organizovanou radnicí," vysvětlil populární "Bomber".

PETR PROCHÁZKA

obsah | svět - svet