Slovensko úspešné na MS juniorov

Slovenská atletika opäť potvrdila, že má kvalitnú liaheň talentov. Na juniorských majstrovstvách sveta v jamajskom Kingstone zaznamenala dve strieborné medaily a tri piate miesta. V obrovskej konkurencii 1040 pretekárov zo 159 krajín výrazný úspech. Na základe bodových ziskov do ôsmej pozície je 26 bodov rovnakým ziskom ako na MSJ 2000 v Čile. Treba však dodať aj to, že úspešná generácia končí a z osmičky štartujúcich v Kingstone pokračuje v juniorskej kategórii len chodec Michal Blažek, ktorý môže štartovať aj na MSJ 2004 v talianskom Grossette. Tento úspech je však len prvý stupienok, druhým je presadenie sa talentov medzi seniormi. Prechod, ktorý je zatiaľ v slovenských podmienkach skôr stratou ako ziskom. Generácia z Čile 2000 a Kingstonu 2002 by túto realitu mohla zmeniť. Aj preto, že atléti sú ambiciózni. Každý iný by sa zo striebornej medaily na juniorských MS tešil. Kladivárka Martina Danišová však nie.

"V prvom rade sa musím priznať, že som sklamaná. Chcela som zvíťaziť. Mala som rozhodne na viac, ale problémy, ktoré sprevádzali náš pobyt spôsobili, že som bola už riadne unavená. Prakticky so všetkým boli problémy, najväčšie však so stravou, už sa teším domov. Aj s Luciou Klocovou sme mali žalúdočné ťažkosti, ja som rozhodne aj schudla. Prvý pokus v súťaži bol zabezpečovací, v ďalších dvoch som riskovala. V druhej časti súťaže doľahla na mňa únava. Technicky to nebolo najhoršie a do súťaže som išla bez strachu, čo sa mi často nestáva. Kladivo nezaletelo tak ďaleko ako som chcela. Tréner bol spokojný, ja však nie. Po návrate sa rozhodnem, čo v ďalšom priebehu sezóny. S výkonom na úrovni 63 metrov nemá zmysel do Mníchova na ME dospelých cestovať. Uvidíme, možno budem mať po prílete lepšiu náladu," komentovala Danišová.

Martinčanka Lucia Klocová získala v behu junioriek na 800 m striebro vo svojom druhom najlepšom čase kariéry 2:01,73 min, keď za víťaznou Keňankou Janeth Jepkosgeiovou zaostala o 93 stotín sekundy. "Som spokojná. Bežala som na úrovni osobného maxima, aj napriek zdravotným problémom, ktoré má v posledných dňoch trápili. Črevné problémy boli príčinou, že som na Jamajke schudla po príchode o 4 kg. Za týchto podmienok som podala maximálny výkon. Keňanky sú nevyspytateľné. Prakticky len teraz začínajú sezónu, podľa ich nahlásených časov sa nedalo orientovať. Už po sto metroch sme bežali s Jepkosgeiovou spolu. Približne po 650 m som nastúpila, ale Keňanka môj nástup zachytila a vo finiši mala viac síl," povedala Klocová.

Striebra Klocovej a Danišovej sú šiestou a siedmou slovenskou medailou v histórii MSJ (piatou a šiestou v samostatnej ére od roku 1993). Zverenkyňa trénera Pavla Slouku doplnila v Kingstone svoju medailovú zbierku už o tretí cenný kov z vrcholného juniorského podujatia: v roku 2000 bola na MSJ v Santiagu de Chile tretia a vlani v talianskom Grossete získala zlato. "Viac si cením tohtoročné striebro z Kingstonu. Bola to najviac vydretá medaila. Vydala som zo seba maximum, veľmi to bolelo. Túto medailu som si kvôli zdravotným problémom odtrpela," dodala Lucia Klocová. Úspešná slovenská atlétka splnila už pred MSJ ostrý zväzový limit pre štart na augustových majstrovstvách Európy v nemeckom Mníchove. Či však bude Klocová na seniorskom kontinentálnom šampionáte štartovať je v tejto chvíli otázne.

"Uvidíme, či do Mníchova pocestujem. Rozhodnem sa až po návrate z Jamajky. Veľa bude záležať od aklimatizácie, ktorá je po návrate do Európy náročnejšia ako opačným smerom," povedala Lucia Klocová. Jej reprezentačná kolegyňa Renata Medgyesová netajila po piatom mieste vo výške spokojnosť, veď na predchádzajúcich dvoch MSJ 1998 a 2000 skončila vždy v kvalifikácii. "Áno, spoločne aj s trénerom Michalom Pogányom sme spokojní. Lepšie sa mi však skákalo v kvalifikácii, vo finále som aj ja cítila únavu. Vydaril sa mi najmä úspešný druhý pokus na výške 185 cm, tam bola slušná rezerva. Na ďalšej, už medailovej výške 187, som už takýto pokus nemala. Už mi to jednoducho nevychádzalo," konštatovala Dunajskostredčanka.

Slovenská výprava odcestuje z Jamajky v pondelok popoludní a v utorok večer by mala byť v Bratislave.

Prehľad doterajších medailových ziskov v ére samostatnosti (predtým ešte v roku 1986 striebro Gabriely Sedlákovej na 800 m):

1994: 3. výška Lenka Řiháková
1996: ---
1998: 1. guľa Mikuláš Konopka
2000: 3. 800 m Lucia Klocová
3. trojskok Dana Velďáková
2002: 2. 800 m Lucia Klocová
2. kladivo Martina Danišová

Bilancia pozícií do ôsmeho miesta: 1994: 1x3, 1x4, 1x5, 1x7 (17 bodov)
1996: 2x5 (8)
1998: 1x1, 1x5, 1x6 (15)
2000: 2x3, 1x4, 1x5, 1x6, 2x8 (26)
2002: 2x2, 3x5 (26)

Bilancia v Kingstone: 2. miesta: Danišová (kladivo), Klocová (800 m)
5. miesta: Malíková (chôdza), Medgyesová (výška), Vanek (disk)
12. miesto: Horák (výška)
16. miesto: Tóth (chôdza)
20. miesto: Blažek (chôdza)

Markiza.sk

obsah | svět - svet