Mezi třicítkou nových kardinálů je Čech

Papež Jan Pavel II. (83) v úterý slavnostním aktem na schodišti před svatopetrským chrámem v Římě uvedl do úřadu třicítku nových kardinálů. Je mezi nimi i významný představitel českého katolického exilu reverend Tomáš Špidlík. Většina nových kardinálů rozšíří řady kolegia voličů, jejichž úkolem bude v budoucnu vybrat nástupce Jana Pavla II.

Papež přečetl slabým hlasem liturgickou formuli, jež podle katolické tradice provází pozvednutí vybraných prelátů do kardinálského stavu. Poté jeho spolupracovník nahlas představil seznam nových "knížat církve".

Tajemný jednatřicátý

Ceremonii přihlíželo 150 členů Kolegia kardinálů, kteří se již zúčastnili oslav 25. výročí zvolení Jana Pavla II. a blahořečení Matky Terezy.

Jak oznámil vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls, papež kromě 30 kardinálů, jejichž jména byla přečtena, jmenoval ještě "in pectore" 31. kardinála, jehož jméno zatím zůstává tajemstvím a bude sděleno až bude uveden do úřadu.

Italové převažují

Mezi novými kardinály je sedm spolupracovníků Římské kurie, například vatikánský "ministr zahraničí" Jean-Louis Tauran či Renato Raffaele Martino z Papežské rady pro spravedlnost a mír. Z Itálie pochází celkem šest "nováčků", tj. nejvíce ze všech zemí. Právě jejich převaha údajně rozhodne o případném novém papeži. Tři jmenovaní jsou z Francie.

Evropanů je v čerstvé třicítce osmnáct, Afriky a Asie pocházejí tři, z Ameriky pět a jeden nováček je z Austrálie. Čtyři církevní představitelé ve věku 80 let a více byli povýšeni za mimořádné zásluhy, a právě k nim patří i Čech Tomáš Špidlík.

NOVINKY

obsah | svět - svet