Na Ukrajine a v Česku horeli Karosy

Ukrajinské úrady tento týždeň zakázali kvôli technickým poruchám takmer tretine autobusov od českej firmy Karosa s okamžitou platnosťou jazdiť po tamojších cestách. Píše to piatkové vydanie českej Mladej fronty Dnes s odvolaním sa na správu ukrajinského ministerstva dopravy.

Podľa spoločnosti Karosa ide o staré autobusy, ktoré se do Ukrajiny dostali ako ojazdené. "Karosa na Ukrajinu žiadne autobusy nepredávala a ani nepredáva. Nie sú teda nové ani servisované našimi partnermi," uviedol riaditeľ firmy Rudolf Černý.

Ukrajinské firmy vraj nakupujú staré vyradené autobusy, ktoré v Česku jazdili až 15 rokov a nemajú už šancu získať nikde v krajinách Európskej únie technické osvedčenie.

Ukrajinské úrady sa rozhodli skontrolovať české autobusy po tom, čo v polovici októbra vzbĺkla Karosa na diaľnici blízko mesta Doneck a päť ľudí vnútri zhorelo. Predbežnou príčinou požiaru bol skrat na elektrickom vedení. Autobusy horeli v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát aj v Čechách, ale bez následkov na zdraví. Naposledy horela 2. októbra Karosa pravidelnej autobusovej dopravy v Plasoch na Plzeňsku.

ČTK

obsah | svět - svet