JFK s předky z Česka vyrazil do boje

Senátor John Kerry se v noci na včerejšek stal překvapivým vítězem stranických volebních shromáždění v americkém státě Iowa, prvního hlasování, v němž demokraté vybírali svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby.

Tím úplně zpřeházel pořadí v pelotonu uchazečů o nominaci na prezidentský úřad z řad demokratů. Navíc vyvolal vážné pochyby o skutečné síle Howarda Deana, považovaného dosud za největšího favorita. Současně posunul do dalšího boje fotogenického Johna Edwardse a na druhé straně vyřadil z dalších bitev známou tvář americké politiky, Dicka Gephardta.

Kerry získal 38 procent hlasů, zatímco druhého v pořadí, severokarolínského senátora Johna Edwardse, podpořilo 32 procent hlasujících a bývalého vermontského guvernéra Howarda Deana 18 procent. Pro 55letého Deana, který se při klání v Iowě hodně angažoval, jde o tvrdou ránu, která by mohla znamenat i konec jeho prezidentských ambicí, usoudil ředitel střediska politických studií na univerzitě ve Virginii Larry Sabato. "Dean je na okraji propasti," řekl k výsledkům. Další primárky se budou nyní konat 27. ledna ve státě New Hampshire. Výsledky v Iowě i v New Hamsphiru mají mimořádný symbolický i skutečný význam. Tím, že jsou první, se na jejich vítěze soustředí média, a tím často i bankovní konta dárců.


John Kerry, válečný hrdina a bohatý muž s dobrou minulostí, si možná teprve teď začíná uvědomovat, na co ve skutečnosti má. Teď to začíná vypadat, že jeho kandidatura už není jen jako zábava.

Připomíná trochu Johna Kennedyho. Pochází jako on z Massachusetts, a protože se jmenuje John Forbes Kerry, má i on iniciály JFK. Stejně jako on byl vyznamenán za statečnost v době války - Kennedy bojoval proti Japoncům v Pacifiku, Kerry ve Vietnamu v deltě řeky Mekongu. Oba měli stejnou funkci: byli kapitány rychlého člunu.

Kerry vystopoval své předky až k prvnímu guvernérovi tehdejší kolonie Massachusetts. Ale tento lincolnovsky vysoký muž s patricijsky řezanými rysy má i předky ze Slezska. O jeho irsky znějící příjmení se mu postaral jeho židovský dědeček Fritz Kohn z Horního Benešova, místa, jež leží poblíž Bruntálu a Opavy. Z čerstvého přistěhovalce Fritze Kohna se stal na počátku 20. století Frederick Kohn - a protože v Americe je všechno možné, jeho vnuk je senátorem a nyní se uchází o prezidentský úřad. Zda má opravdu šanci, ukáže až čas. Ale pravda je, že velmi bohatý Kerry, jehož druhou manželkou je dědička kečupového impéria Heinz, by nebyl špatnou volbou.

Je absolventem elitní univerzity, jeho minulost je bez poskvrny (zatím) a téměř dvacet let, jež strávil jako senátor, mu dodává nezpochybnitelnou zkušenost v politice. Protože Amerika je ve válce proti terorismu, jeho válečná léta z něj mohou v očích lidí činit lepší volbu, než jakou je George Bush.

Ale aby jej mohl vyzvat, musí se Kerry nejdřív prodrat lesem svých soupeřů. Ani pak by výsledek nezáležel tolik na něm, protože vždy, když se volby konají po prvním prezidentově období v Bílém domě, stávají se ze všeho nejvíc referendem o jeho prezidentství.

MILAN VODIČKA, MF DNES

obsah | svět - svet