Média v USA: rodiště Kerryho je zapadákov

Pokud někdy John Kerry splní slib a přijede se coby prezident USA podívat do Horního Benešova, kde žili jeho předci, má se připravit na sešlé město, které sužuje nezaměstnanost a izolace. Tak ho totiž líčí americký tisk, který věnuje židovskému původu Kerryho praděda velkou pozornost.

V případě vítězství by se totiž Kerry stal první hlavou státu v americké historii se známými židovskými kořeny, napsal New York Press. To je také důvod, proč se prý americká média zajímají o Horní Benešov, který je, jak list napsal, "upřímně řečeno, zapadlou dírou na severní Moravě".

Takové označení ovšem starosta města Josef Klech odmítá. "Mrzí mě, že nás tak prezentují. Podle mého jsme takovým průměrem Bruntálska. Nevyčníváme, ale ani nepatříme mezi nejhorší," řekl.

Média uvádějí, že město obývali převážně Němci a hrstka židů včetně Kerryho praděda Fritze Kohna. Nacisté židy vyhubili a Češi pak odsunuli Němce. Kdyby Kohn válku přežil, asi by se ho deportace jako německy mluvícího žida týkala také, uvedl tisk. Ve skrytu duše usedlíci čekají, že Kerryho vítězství ve volbách přinese městu investice, příliv turistů a snad oživení, píší listy.

PRÁVO

obsah | svět - svet