České letní slavnosti ve Wilberu

Ve dnech 5. - 7. srpna 2005 se ve městečku Wilber v americkém státě Nebraska konaly tradiční české letní slavnosti.

Ve Spojených státech žije poměrně početná komunita Čechů a Slováků, kteří se hrdě hlásí k odkazu a dědictví své původní domoviny. Krajanské komunity v některých amerických státech pak pořádají různé akce, setkání a festivaly, které si kladou za cíl nejen udržení kontaktů mezi krajany, ale také zachování kulturního dědictví, folklóru a jazyka rodné vlasti.

České dny ve Wilberu - hlavním městě Čechů v Americe - patří k těm největším a nejvyhlášenějším českým festivalům na novém kontinentě. Už více než třicet let se první srpnový víkend v roce schází v tomto malebném nebraském městečku krajani z blízkého i vzdálenějšího okolí. Nejinak tomu bylo i letos.

Program tradičních festivalových dnů v Nebrasce obohatila stejně tak jako v letech minulých i volba nejkrásnější krajansky. Soutěže se zůčastnilo více než deset kandidátek, vítězek soutěží královen krásy z jednotlivých krajanských komunit z Arizony, Iowy, jižní Dakoty, Missouri a dalších amerických států. Sebevědomé a půvabné Američanky, kterým v žilách koluje česká, moravská nebo slovenská krev, dokazovaly porotě i divákům, co vědí o tradicích vlasti svých rodičů a prarodičů, zda znají českou hymnu nebo umí vyjmenovat některá moravská města. V soutěži o česko-slovensko-americkou královnu krásy chybí oblíbená promenáda v plavkách. Její místo, co by nejatraktivnější část programu, zaujímá přehlídka v krojích. Dívky mohou předvést buď tradiční kroj po babičce anebo jeho vlastní variaci. Většina kandidátek zvolila právě tu druhou možnost. S pomocí maminek si ušily svůj vlastní amerikanizovaný kroj na motivy kroje původního.

Součástí letních wilberských slavností bylo mimo jiné také představení tamní české taneční skupiny a dětského souboru. Během celého víkendu se pak návštěvníci všech věkových kategorií mohli zúčastnit různých akcí, výstav a soutěží. Mohli okusit kulinářské speciality tradiční české kuchyně, zapojit se do soutěžního klání v pojídání koláčů anebo se zaposlouchat - popřípadě si i zatancovat - v rytmu polky v podání tamních hudebních těles.

MARTINA HŘIBOVÁ

obsah | svět - svet