Potvrzeno: Kresta v MS jako dvojka Fordu

Senzace! Jak server Sport.cz informoval již dopoledne, Česko bude mít zástupce v příštím ročníku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Vedle Toniho Gardemeistera v továrním týmu Ford bude jako dvojka působit Roman Kresta. Osmadvacetiletý pilot po boku bývalého jezdce týmu Škoda Motorsport absolvuje kompletní šestnáctidílný šampionát.

Kresta v pátek podepsal s vedením britského týmu roční smlouvu. Spolu s přestupem došlo ke změně jezdcova managementu, novým manažerem českého pilota se stal Antonín Charouz. Krestovým spolujezdcem bude jeho stálý partner Jan Tománek.

"Romana jsme vybrali ze sedmi kandidátů, kteří byli schopni splnit naše požadavky pro rok 2005," citovala ČTK ředitele týmu Ford Malcolma Wilsona.

"V tvrdé konkurenci dosáhl některých skvělých časů v rychlostních zkouškách a je považován za velmi dobrého testovacího jezdce. S ohledem na možnost zavedení pouze jedné servisní zastávky během každé etapy soutěží MS 2005 budou pro tým technické dovednosti pilota nepostradatelné," dodal Wilson.

Naplnění životního snu

"Je to životní příležitost a naplnění mého snu. Pro soutěžního jezdce je to maximum, kterého může dosáhnout - je to stejné, jako pro okruhového jezdce formule 1. Být jedním z dvanácti jezdců světového šampionátu je zároveň velmi zavazující a udělám maximum pro to, abych oplatil důvěru," prohlásil Kresta, jehož o víkendu čekají první testy ve Švédsku.

"Těžko se popisují pocity, na jedné straně je to nádherné, ale současně je to zavazující. Dostali jsme se do elitní společnosti a bude na nás, abychom potvrdili naše kvality," doplnil svého parťáka Tománek.

V letošním MS cíl neviděl

Český jezdec získal na domácích tratích s podporou továrního týmu Škoda Motorsport dvakrát titul s vozem Škoda Octavia WRC. V sezóně 2002 byl členem mladoboleslavské družiny. Po roce odešel k francouzské stáji Bozian Racing, což byla rezerva továrního Peugeotu. Zde sklízel největší úspěchy. Vyhrál rychlostní zkoušky v Německu a Katalánsku, při Britské rallye skončil na bodované pozici.

V letošní sezóně Kresta obsadil v konečném pořadí českého mistrovství třetí místo. Do světového šampionátu zasáhl třikrát - při Rallye Monte Carlo, Rallye Akropolis a Německé rallye, ani jednu soutěž ale nedokončil. Tovární tým Ford rozpustil po letošní sezóně svou jezdeckou dvojici, Estonec Markko Märtin přešel k Peugeotu, Belgičan Francois Duval zakotvil u konkurečního Citroënu. Jedničkou britského týmu v příští sezóně bude Toni Gardemeister, jemuž letos skončila smlouva v Mladé Boleslavi.

(ram, pn), SPORT

obsah | svět - svet