Český kůň se poprvé představí mezi elitou

Poprvé v historii se postaví český dostihový kůň na start dostihu nejvyšší kategorie. K premiéře dojde v neděli 28. 9. 2003 v Kolíně nad Rýnem, kde bude čerstvý vítěz Velké ceny českého turfu Llanito měřit síly se soupeři z Irska, Velké Británie, Norska a Německa při příležitosti 41. Ceny Evropy na 2400 metrů a dotované částkou 210 tisíc eur.

Letošní ročník je přitom nabitý velkými jmény natolik, že český účastník nemůže počítat s velkými nadějemi. Jako favorité se do Kolína dostaví v Irsku trénovaný vítěz anglického St. Leger Brian Boru a britský vítěz zatím posledního dostihu Světové série Mamool.

"Llanito je mimořádný kůň, který měl dlouho problémy se zraněním, ale nyní je v pořádku a zaslouží si srovnání se skutečnou elitou," uvedl v Mostu působící trenér Jurij Šavujev. "Po dostihu se rychle zotavuje, a proto jsme se rozhodli i po vítězství ve Velké ceně českého turfu zkusit s ním další start."

Do sedla byl k němu angažován v Německu působící ruský rodák Waldemar Hickst a Llanitův trenér prý bude v mimořádné kolínské konkurenci rád za každého soupeře, kterého jeho kůň porazí.

LIDOVKY

obsah | svět - svet