Slováci a Česi v Kuvajte, to nie sú len vojaci

V Kuvajte zostal aj slovenský onkológ Ján Gyárfáš. "Tí, čo sa priatelíme, sme v každodennom kontakte a vymieňame si nové informácie. Väčšina zdravotníckych pracovníkov zostala. Veľmi oceňujeme českú ambasádu, ktorá nás berie temer ako vlastných."

Energická česká veľvyslankyňa Jana Hybášková dňom i nocou dvíha telefóny, vyjednáva, vedie chúlostivé diplomatické rokovania. Jedným zariaďuje účinnejšiu ochranu, druhým možnosť návratu, tretích presviedča, že naša jednotka je najlepšia.

Slovákov a Čechov zásobili maskami Česi z protichemickej jednotky. Kuvajťania si masky musia kúpiť v obchodoch. "Myslím, že tunajšia vláda nedáva masky zadarmo. Veľa menej zarábajúcich ľudí bude teda bez masiek," povedal Gyárfáš.

Hrozbu vojny pripomína len to, že sa ľudia začali zásobovať. "Pre istotu to robím aj ja. Predzásobujem sa vodou, nápojmi a trochou trvanlivých potravín. Všetko sa však dá bežne kúpiť v obchode."

Najviac sa vraj v posledných dňoch míňala voda a lepiaca páska na utesnenie okien proti chemickému útoku. Traja českí lekári - Luboš Černý, Radim Kukla a Hubert Mottl, sedia v jednom kuvajtskom byte, usrkávajú nealkoholické pivo a debatujú o tom, čo nikto nevie - čo bude ďalej.

Černý je veterán, do Kuvajtu prišiel po prvýkrát v roku 1985. "Vtedy to bola iná krajina. Pamätám si ešte, ako sa tu normálne pil alkohol, usporadúvali sa diskotéky, ženy chodili nezahalené. To už dnes neuvidíte, snáď len v nejakých súkromných kluboch," hovorí odborník na lekársku elektroniku.

MZV ČR

obsah | svět - svet