Zemřel doyen českých dokumentaristů Miroslav Lang

Ve věku 87 let zemřel v pátek 16. prosince v Londýně, kam emigroval v roce 1968, doyen českých dokumentaristů Miroslav Lang. V pondělí to oznámil Martin Skyba z Českého filmového a televizního svazu (FITES).

Lang se narodil 21. května 1918. U filmu začínal krátce po maturitě v roce 1939. Jeho prvním zaměstnavatelem byla Aktualita - Československý filmový týdeník, kde prošel různými profesemi - od "děvčete pro všechno", přes reportéra - kameramana až k místu režiséra. V roce 1945 byl jmenován vedoucím redaktorem týdeníku Zpravodajského filmu, v roce 1948 se podílel na natáčení Všesokolského sjezdu.

O tři roky později byl zařazen do akce 70 000 administrativních pracovníků do výroby. Krátce nato však rozvázal v Krátkém filmu na vlastní žádost pracovní poměr. Od roku 1953 Lang externě spolupracoval se zpravodajstvím Československé televize. Od roku 1955 tam byl trvale zaměstnán ve Vysílání pro děti a mládež. Podílel se například na pořadech Vlaštovka, Zvědavá kamera a natočil mnoho samostatných dokumentů.

Po sovětské okupaci v srpnu 1968 organizoval a režíroval přenosy z tajných míst s rozhovory se známými osobnostmi. V listopadu 1968 odešel Lang se ženou a synem do emigrace a 37 let pak žil v Londýně. Zde vytvořil mnoho animovaných filmů určených hlavně dětem, spolupracoval mimo jiné s BBC a Children TV Workshop. Svou filmařskou štafetu posléze předal synu Petrovi.

"Miroslav Lang soustředil memoáry ze svých začátků v knize nazvané Vzpomínky na přeskáčku, která vyšla v roce 2001 péčí Českého filmového a televizního svazu FITES," řekl Skyba. V psaní svých pamětí údajně pokračoval ještě krátce před smrtí.

ČTK

obsah | svět - svet