Čeští "lovci lebek" našli lupiče na konci světa

České policii se podařil mimořádný kousek. Vypátrala "na dálku" dva české zločince, kteří se nezávisle na sobě skrývají až na Novém Zélandu. Takhle daleko se dosud žádní čeští kriminálníci nejspíš neschovávali. Policie ví, kde bydlí, ale o zatčení musí požádat Novozélanďany.

O vypátrání dvojice se zasloužil elitní pátrací tým, kterému se v policii přezdívá Lovci lebek. Prvně se o něm mluvilo, když šli po Radovanu Krejčířovi.

U protinožců našli třicetiletého P. P. z Vilémova u Chomutova, který byl odsouzen loni za znásilnění, vydírání a krádeže. Nenastoupil však do vězení a zatykač na něj vydaly soudy v Karlových Varech a v Lounech (plné jméno na žádost policie nezveřejňujeme). Že se P. P. nachází na Novém Zélandu, ví policie od září. "Dokonce známe i jeho adresu. Na ostrovech žije s manželkou," uvedl Roman Skřepek z tiskového odboru policejního prezidia.

Druhým uprchlíkem je P. K. Ten byl odsouzen za loupež v roce 2002 v Plzni, ale zmizel. Přepadl se zbraní v ruce jednu firmu v Plzni a s komplici tam sebral věci za 1,5 milionu korun. Na P. K. vydal soud mezinárodní zatykač před čtrnácti dny. "Brzy budou zatčeni," řekl šéf oddělení cíleného pátrání Jan Rybár.

Jednadvacet vypátraných

Letos tým, který je chloubou české policie, našel včetně dvou Čechů na Novém Zélandu 21 lidí. V současnosti hledá patnáct "VIP uprchlíků".

Figuruje mezi nimi třeba Vietnamec Duong Duc Thinh, kterého hledá vietnamská justice. Zapletl se tam do velkého skandálu s nelegálním dovozem a přihlašováním aut ze sousedních zemí.

"Víme, že je někde v Česku. Jeho komplicem byl i jeden vysoký vietnamský státní úředník," dodal Rybár. Mezi patnácti hledanými je i Čech, kterému hrozí 12 let vězení za obchod s lidmi v Belgii.

Členové týmu procházejí policejní databáze a vybírají si z nich ty "beznadějné případy", které už třeba krajští policisté uložili k ledu.

Dost často jde o odsouzené lidi, kteří se vyhnuli nástupu do výkonu trestu. Mají také obvykle na starosti lidi v Česku, které hledá Interpol či Europol. "Pátráme obvykle po lidech, kterým hrozí trest nejméně osm let vězení," uvedl Rybár.

Užili lest a zločince si pozvali

Z cizinců dostávají nejčastěji úkol dopadnout slovenské zločince. Pro ně je Česko totiž oblíbenou skrýší. V květnu například v Česku zatkli policisté v Brně slovenského podvodníka Vladimíra Václaviaka. V Česku si užíval "vydělaných" peněz. Václaviak proslul podle Rybára tím, že při jednom z předchozích zatýkání na Slovensku ohrožoval policisty kulometem.

Slovenská policie si to nenechala líbit a údajně na něj povolala tanky a obrněné transportéry. Proto před ním byli čeští policisté varováni. Při zatýkání sice ozbrojen byl, ale odpor nekladl.

Pátrání je někdy velkým dobrodružstvím. Letos detektivové odhalili pomocí lsti například Jiřího Habigera, který byl odsouzen za pokus o vraždu. Zjevně plánoval útěk a chtěl prodat svůj družstevní byt. Mezitím se schovával na chatě na Kolínsku. Jenomže měl v inkriminované době drobnou dopravní nehodu, kterou nezavinil. Vyřešit karambol poslal na policii svou přítelkyni. Policisté s ní proto "sehráli divadlo", že potřebují vyslechnout i partnera, kterého nic netušící přítelkyně zavolala a prchající zločinec se tak sám přišel nechat zatknout.

Jak se pátrá

Členové týmu "lovců lebek" přiznávají jen to, že si vyměňují informace s kolegy z okolních zemí. S těmi se i pravidelně scházejí na hranicích. O jiných metodách lze jen spekulovat. Svědectví lze získat od známých uprchlíků, kteří zůstali v Česku. Zločince může prozradit i telefonování či korespondence.

Loni MF DNES vydala seznam deseti "nejžádanějších" uprchlíků Česka včetně Krejčíře. Většinu měl na starosti tým cíleného pátrání.

Dnes už by seznam vypadal jinak. Muž číslo 8, podvodník Josef Holub, který připravil stát o 17,5 milionu, byl zatčen v květnu. Skrýval se dlouho v cizině, ale chytili ho paradoxně v Břeclavi, tedy nedaleko od jeho bydliště na Vyškovsku. Z vězení, kam ho převezli, už nikdy nevyšel. "Výkon trestu mu byl přerušen kvůli nemoci, které pak ve vězeňské nemocnici podlehl," uvedl vyškovský policejní mluvčí Alois Gryc.

JAKUB POKORNÝ , MF DNES

obsah | svět - svet