Trénerský mág Máčala čaruje v Ománe

Bývalý tréner česko-slovenskej futbalovej reprezentácie Milan Máčala čaruje v Ománe. S krajinou s 2,8 milióna obyvateľov sa v tomto roku po prvý raz prebojoval na Ázijský pohár a v kvalifikácii na MS šliape na krk vysoko favorizovanému Japonsku.

Kým koncom roka 2002 bol Omán na 96. mieste svetového rebríčka, momentálne mu patrí 50. priečka. Ako sa to Máčalovi podarilo?

"Urobil som radikálny rez v kádri. Zbavil som sa hráčov, ktorí si mysleli, že majú svoje miesta vyárendované a nahradil ich mladými z tímu do 23 rokov. Vzal som na seba riziko, no vyplatilo sa," vraví tréner, ktorý pred Ománom viedol aj reprezentácie Kuvajtu, Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie. Zo všetkých spomínaných krajín našiel v Ománe najskromnejšie podmienky na futbal.

"Hrajú sa tu len amatérske ligy, a čo je veľkou nevýhodou, nefungujú žiadne mládežnícke súťaže, čo je pre mňa nepochopiteľné," ilustruje pomery Máčala a pokračuje: "Postup na Ázijský pohár bol historickým úspechom. A to sme boli iba krôčik od účasti na olympijských hrách. Ušla nám až v poslednom zápase. Slovo olympiáda hráčom nič nehovorilo, darmo sme im vysvetľovali, že ide o najväčšie športové podujatie na svete. Možno aj preto nám unikol postup..."

Je to malý zázrak, že jeho amatéri dokážu držať krok so 130 miliónovým Japonskom, ktoré má profesionálnu ligu s tými najlepšími podmienkami a európskymi legionármi. V tomto roku podľahol Omán tejto ázijskej futbalovej veľmoci dvakrát 0:1 a najmä na Ázijskom pohári bol blízo k úspechu. V kvalifikačnej skupine na MS stráca na Japonsko iba tri body a v októbri ho privíta doma.

"Pred kvalifikáciou si Japonci zrejme mysleli, že k nám prídu na výlet. Teraz však nemôžu pokojne spávať," konštatuje Máčala. Ak by sa Ománčanom podarilo vyhrať, v poslednom kole by mali reálnu šancu na postup do ďalšej fázy kvalifikácie a na senzačné vyradenie Japonska...

Vďaka výsledkom reprezentácie teraz získali viacerí hráči profesionálne angažmány v Saudskej Arábii či Kuvajte. "Teším sa, že budú hrať v kvalitnejších súťažiach, no mám trochu obavy, či budú dostatočne koncentrovaní a motivovaní aj v reprezentácii," uzavrel Máčala, ktorý na Strednom východe pracuje viac ako desaťročie. Na jar predĺžil zmluvu s Ománskym futbalovým zväzom o ďalšie dva roky.

LADISLAV HARSÁNYI

obsah | svět - svet