V Maďarsku sa rozhodne aj o Slovákoch

V maďarskom referende o dvojitom občianstve sa v nedeľu rozhodne aj o Slovákoch.

Maďarskej menšine žijúcej na Slovensku však dvojité občianstvo, ak si ho Maďari presadia, veľa výhod neprinesie. Naopak, podľa niektorých odborníkov môže spôsobiť v Európskej únii ťažkosti. Tá navyše nie je jednotná v tom, ako by na prípadné schválenie dvojitého občianstva zareagovala.

"Základný problém je, že zatiaľ nie je známe, aké postavenie budú mať títo dvojití občania," myslí si právnik Radoslav Procházka, ktorý zastupuje Slovensko pri Európskych spoločenstvách. Pre maďarských Slovákov to nebude mať veľký význam, v Európskej únii by mali mať rovnaké práva ako doteraz. Početná maďarská menšina však žije na Ukrajine, v Srbsku a Rumunsku.

"Získali by slobody, ktoré vyplývajú zo zväzku Maďarska s úniou," konštatoval Procházka. Je pravdepodobné, že z týchto nečlenských krajín by stúpla migrácia do EÚ. Podľa Procházku si však s tým únia poradí.

"Ak bude mať maďarská menšina rovnaký režim ako národ v Maďarsku, bude to porušenie suverenity Slovenska," tvrdí Imrich Kanárik z Katedry teórie štátu a práva UPJŠ v Košiciach. Obáva sa, že priznanie občianstva na základe etnického princípu by mohlo naštrbiť slovenskú zvrchovanosť. Navyše by bolo podľa Kanárika na Slovensku novinkou, doteraz sa dvojité občianstvo priznávalo na základe dohody dvoch štátov. "Je to skôr o politike ako o zvyklostiach a práve," konštatoval Kanárik.

Získať maďarské občianstvo bude mať podľa politológa Lászlóa Öllösa pre Slovákov symbolický význam. "Nie je za tým nič iné, je o tom len veľa kriku," zdôraznil Öllös. Vyjadrenia poslanca SMK Miklósa Duraya, že časti Maďarov bolo po Trianone občianstvo zhabané, označil len za súčasť volebnej kampane. Ako dodal, vzťahy SMK s koaličnými stranami ani politickú stabilitu na južnom Slovensku to neovplyvní. Öllös však pripustil, že je otázne, či sa zámer uzákoniť dvojité občianstvo dá uskutočniť.

"Nie je totiž vypracovaný nijaký program, všetko sú len dohady, ako sa to dotkne sociálnej či zdravotnej oblasti," zdôraznil. Referendum o dvojitom občianstve, ktoré presadzuje opozičná strana Fidesz, sa uskutoční cez víkend. Dvojité občianstvo by tak mohlo získať zhruba 3,5 milióna Maďarov žijúcich v susedných štátoch vrátane takmer 600-tisíc žijúcich na Slovensku.

ZUZANA PETKOVÁ

obsah | svět - svet