Mečiarovi v USA povedali nie

Vladimíra Mečiara v utorok 19. 3. 2002 prijal predseda Výboru pre zahraničné vzťahy Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Henry J. Hyde.

Je to jednoznačne najdôležitejšie stretnutie predsedu HZDS počas jeho pobytu v Spojených štátoch. Od Hyda však počul, že Spojené štáty nepodporia slovenský vstup do NATO, ak bude vo vláde. "Naznačil som následky pre slovenský vstup do NATO, ak by voľby dostali k moci jednotlivcov a politické strany, s ktorými nemôžu spolupracovať Spojené štáty ani európski spojenci," píše sa vo vyhlásení kongresmana Hyda, ktoré tlmočil denníku SME jeho hovorca Sam Stretman. Na otázku, či Hyde Mečiarovi povedal, že prekážkou pre náš vstup by bola aj jeho osoba, Stretman odpovedal: "Áno, povedal mu to."

Oficiálna politika Spojených štátov voči expremiérovi je jednoznačná: Mečiar je prekážkou vstupu do NATO. Jasne to počas návštevy na Slovensku koncom februára povedal americký veľvyslanec v NATO Nicholas Burns: "Bývalá vláda dostatočne nepreukázala, že vyznáva demokratické princípy právneho štátu. Niet dôkazov, že vedenie tejto strany sa zmenilo, a preto je to pre moju vládu vec, ktorá predstavuje významnú obavu."

S Hydom sa len pár hodín pred Mečiarom stretol aj šéf Smeru Robert Fico. Podľa dobre informovaných zdrojov z Washingtonu mu kongresman povedal, že úplne súhlasí so stanoviskom Nicholasa Burnsa a údajne zopakoval, že s Mečiarom nie je slovenský vstup do aliancie možný. Stretnutie s Hydom možno považovať za mierne prekvapenie. Podľa informácií SME totiž Mečiara pôvodne nemal prijať žiaden z kongresmanov a na ministerstve zahraničných vecí sa mal stretnúť len s nižšími úradníkmi. Podľa našich informácií je za prijatím u Hyda predseda Svetového kongresu Slovákov v zahraničí John Vacval. Ten je dlhoročným Hydovým priateľom a finančne ho podporuje. Hyde preto Mečiara údajne prijal aj napriek odporúčaniam svojich expertov, aby to neurobil. Hydov hovorca Sam Stretman povedal, že Mečiarovo prijatie bolo prejavom "zdvorilosti voči jeho voličovi z volebného obvodu z Illinois".

Znalci americkej politickej scény uznávajú, že Mečiarovo prijatie u Hyda má určitú silu. Upozorňujú však, že pre náš vstup do NATO je dôležitejší Senát ako Snemovňa reprezentantov. Z tohto pohľadu sú podstatne dôležitejšie stretnutia so senátormi.

Mečiarovu cestu si včera prvý raz všimli aj americké médiá. V denníku The Washington Times Mečiar tvrdí, že je obeťou dvojakých štandardov. Jeho osobu vraj politici členských krajín aliancie neposudzujú rovnako ako ostatných. "Vyzerá to tak, že celá sila NATO je zameraná proti jednej osobe," povedal Mečiar. Viacerí politici, ktorí mali v minulosti kritické pripomienky k aliancii, sú dnes v NATO podľa Mečiara akceptovaní. Predseda HZDS sa obul aj do Javiera Solanu. Bývalý generálny tajomník NATO a súčasný šéf zahraničnej politiky Európskej únie Solana sa staval k NATO počas pôsobenia na španielskej politickej scéne kriticky. O rumunskom premiérovi Ionovi Iliescovi "sa popísali niektoré podobné veci, ako hovoria o mne, a v súčasnosti sú s ním všetci spokojní", pripomenul Mečiar.

V rozhovore pre The Washington Times Mečiar pripustil, že bývalá vláda sa dopustila viacerých chýb, ale odmietol obvinenia zo zneužívania moci a potláčania ľudských práv.

MATÚŠ KOSTOLNÝ, SME

obsah | svět - svet