V Dablinu Česko získalo čtyři medaile, Slovensko jednu

Jako bezesporu úspěšný může česká i slovenská výprava zhodnotit uplynulý evropský šampionát plavců v krátkém bazénu. Česká výprava si z Dablinu přiveze zásluhou Ilony Hlaváčková a Květoslava Svobody zlatou dvě stříbrné a bronzovou medaili. Slovensko se díky Martině Moravcové může radovat z dalšího zlata.

Hlaváčková opět na trůnu

Česká plavkyně Ilona Hlaváčková si přiveze z mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Dublinu zlatou medaili. Zvítězila totiž ve finále závodu na 50 metrů znak a oplatila tak loňskou porážku Antje Buschschulteové z Německa. Ta v irské metropoli dominovala na dvojnásobné trati.

Evropská rekordmanka Hlaváčková získala v čase 27,48 sekundy ve znakařském sprintu již třetí zlatou medaili v sedmileté historii šampionátů v krátkém bazénu. Vyrovnala tak bilanci německé znakařky Sandry Völkerové.

Přísun českých medailí měl vzestupnou tendenci - po čtvrtečním bronzu Květoslava Svobody a pátečním stříbru Hlaváčkové na 100 metrů znak se výprava zásluhou české plavecké jedničky pozlatila.

"Já si to na těch stupních užiju, já si to ale strašně užiju," hlásila v cíli rozesmátá plavkyně Bohemians Praha. První titul získala v roce 2000 ve Valencii a o rok později v Antverpách jej v evropském rekordu 27,06 sekundy obhájila. "Parádní pocit, konečně zlato," vyhrkla ještě zadýchaná. Po semifinále tušila, že by to mohlo vyjít. "Měla jsem dva cíle - neznervóznit, abych neudělala chybu. No a pak a vyhrát, hrozně jsem si to zlato přála," povídala. Právě v hlavě Hlaváčkové se odehrával po semifinále o hodinu a půl dříve největší souboj. "Snažila jsem se správně dýchat, koncentrovat spíš na vlastní pocit bez ohledu na soupeřky," vykládala, jak trávila čekání na zlatý závod.

Moravec jí v pauze mezi semifinále a bojem o medaile nechal být, nemluvil na ní, ať si prý poradí sama. "Udělal dobře, bylo by to horší. Odhadl dobře situaci. Takhle jsem měla klid a byla jsem sama," pravila. "On mi pomohl hodně tím, že mě naučil ta různá uklidňující cvičení."

Na stupních vítězů si to skutečně užila - vykouzlila široký úsměv a mávala směrem k české výpravě s vlajkou v hledišti, odkud se ozýval hlasitý povyk. Naposledy na nejvyšším stupni na mezinárodní scéně stála právě v Antverpách.

Na start se postavila mezi dvě německé znakařky, ale vůbec jí to nevadilo. "Soupeřky jako každé jiné," mávla rukou. Úvod se jí povedl, hned po výjezdu z vody vedla. Trochu jí ale přibrzdila nepříliš vydařená obrátka. "Je to možné," pokrčila rameny.

"Stálo mě to dost sil, hlavně psychických, je to krátký závod, ale dá se toho hodně pokazit," podotkla. Čekala, že vyhraje o větší rozdíl. "Jenže jely rychle, ale setiny se obrátily na mou stranu," řekla. Zatímco po stříbrném stometrovém závodu spíš hledala chyby a přemýšlela, kde se do olympiády v Aténách zlepšit, poloviční závod si užívala. "Dneska to nebyl takový tlak jako na stovce," přiznala.

"Říkala jsem, že nejsem člověk, který by uměl pořád vyhrávat. Takže to konečně vyšlo," radovala se. "Nervozita ale byla znát, v semifinále to bylo uvolněnější," vysvětlovala o setinu horší finálový čas. "Ale každý čas pod 27,5 je super!"

Svoboda bronzový a stříbrný

Pouze nizozemský kraulařský fenomén van den Hoogenband byl nad síly českého plavce Květoslava Svobody ve finále závodu na 200 m volný způsob na ME v krátkém bazénu v Dublinu. Svoboda ziskem stříbra zkompletoval českou medailovou sbírku na šampionátu na čtyři cenné kovy.

Již předtím se na dvojnásobné trati postaral o bronz, zlato a stříbro vybojovala v irské metropoli znakařka Ilona Hlaváčková.

Pieter van den Hoogenband vyhrál kraulařskou dvoustovku v evropském rekordu 1:41,89 minuty. Jednadvacetiletého znojemského plavce přitom porazil o 2,57 sekundy.

Svěřenec Jiřího Kyněry už od začátku závod přesně držel dané tempo a na druhou pozici po celou dobu nikoho nepustil. Časem 1:44,56 překonal vlastní český rekord ze šampionátu v roce 2001 z Antverp o dvaadvacet setin.

"Je vidět, že na Pietera ještě nemám, pořád mi dost ujíždí," povídal po závodu Svoboda. "Ale těší mě, že jsem potvrdil svou druhou pozici na této trati v Evropě," radoval se.

Druhý v tomto závodu byl pokaždé od roku 2000, Hoogenband, který získal dnes čtvrté zlato v historii, jej porazil i v Antverpách. "Budu muset ještě na sobě hodně pracovat, abych ho začal dohánět," dodal Svoboda.

Moravcová triumfovala už pošestnácté

Šestnácté zlato z ME v krátkých bazénech přidala do sbírky slovenská plavecká jednička Martina Moravcová. Na šampionátu v Dablinu vyhrála suverénně 100 m motýlek časem 57,25, přičemž druhou Švédku Sjöbergovú nechala za sebou o 98 stin.

Martina Moravcová triumfovala v této disciplíně již počtvrté v řadě. Zlato si odvezla také z Sheffieldu v roce 1998 a v Lisabonu 1999 na této trati nestartovala.

V Dablinu zvítězila s přehledem systémem start - cíl. Už v půlce trati měla náskok 45 setin sekundy a ten se v cíli ještě zvýšil o více než dvojnásobek. Za vlastním evropským rekordem z Berlína (leden 2002) Martina zaostala o 70 setin. I tak byl její náskok před švédkou Sjöbergovou bezmála sekunda a před třetí Běloruskou Popčenkovou sekunda a jedna setina.

"Byl to silový a trochu tuhý motýlek," hodnotia Moravcová krátce po závodě. "Jsem ráda, že jsem vyhrála a ani z tohoto šampionátu neodejdu bez zlata, ačkoliv v tomhle závodě jsem se o prvenství nebála. Byl to zejména souboj s časem a ten mi nevyšel podle představ. Chtěl jsem plavat o něco rychleji, dostat se alespoň pod 57 sekund." Moravcová i po ME v Dablinu zůstává nejúspěšnější účastníčkou šampionátů v krátkém bazénu. Včetně ME ve sprintech v roce 1994 v Stavangeru má na kontě 16 zlatých, 6 stříbrných a 3 bronzové medaile. Dohromady vlastní z vrcholových závodů 57 cenných kovů.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet