Vodní slalomári Slovenska získali trikrát zlato

Reprezentácia Slovenska vo vodnom slalome získala na ME v slovinskom Tacene hneď v úvodný deň dve zlaté medaily - v súťaži hliadok 3xC1 mužov (Juraj Minčík, Alexander Slafkovský, Michal Martikán) i 3xK1 žien (Elena Kaliská, Gabriela Zamišková, Jana Dukátová).

Najcennejší kov vybojovali v súťaži družstiev (3xK1 žien) slovenské kajakárky (Elena Kaliská, Gabriela Zamišková, Jana Dukátová) pred Nemkami a Rakúšankami.

Najrýchlejší čas v súčte oboch jázd dosiahli obhajkyne prvenstva z Česka, avšak pretože minuli jednu z bránok, skončili po 50-sekundovej penalizácii až na 4. priečke.

Slovenské ženy potom napodobnila v súťaži hliadok 3 x C1 aj mužská trojica - Juraj Minčík, Alexander Slafkovský, Michal Martikán, ktorá zvíťazila s minimálnym náskokom 0,24 s pred Nemeckom. Bronz si vyjazdili Česi. "Prvý deň na šampionáte sme si ani nevedeli predstaviť lepšie. Všetky naše lode postúpili bez problémov predpoludním do semifinále a popoludní sme získali dve zlaté medaily. Verím, že v sobotu budeme opäť úspešní," zhodnotil krátko piatkové súťaže vedúci slovenskej výpravy Róbert Orokocký.

Slovensko v doterajšej histórii európskych šampionátov získalo v súťaži hliadok 3xK1 žien už druhú zlatú medailu (predtým v roku 2000), muži sa v súťaži 3xC1 tešili už po štvrtýkrát (1998, 2000, 2002, 2005). Vlani na ME v Skopje boli obe slovenské družstvá strieborné.

V predpoludňajšej kvalifikácii boli v singlových kategóriách C1 a K1 žien úspešné všetky slovenské lode, ktoré nastúpili na štart. Z tria slovenských kajakárok si v piatok najlepšie počínala úradujúca európska šampiónka a olympijská víťazka z Atén Elena Kaliská, ktorá obsadila 2. miesto. Gabriela Zamišková skončila na 11. pozícii a Jana Dukátová bola dvadsiata.

Z trojice slovenských mužov v C1 bol najúspešnejší najmladší Alexander Slafkovský, ktorému patrila rovnako ako Kaliskej 2. priečka. Do prvej desiatky sa zmestili aj Juraj Minčík (6. miesto) a Michal Martikán (8.). Najväčším prekvapením piatkovej kvalifikácie je vypadnutie dvojnásobného olympijského víťaza Francúza Tonyho Estangueta, ktorý v prvom kole minul dve bránky.

Do semifinále K1 žien postúpilo 20 najlepších kajakárok a v C1 sa v nedeľňajšom semifinále predstaví 30 najrýchlejších pretekárov. V sobotu je na ME na programe kvalifikácia K1 mužov a C2 a opäť finále v súťažiach družstiev v týchto kategóriách. V nedeľu potom šampionát uzavrú semifinálové a finálové jazdy vo všetkých štyroch individuálnych kategóriách.

Vodní slalomári získali tretie zlato

V sobotňajších súťažiach hliadok na ME vo vodnom slalome v slovinskom Tacene vybojovali slovenskí reprezentanti už tretiu zlatú medailu. V pretekoch družstiev 3xC2 uspeli slovenské lode v zložení Peter a Pavol Hochschornerovci, Milan Kubáň - Marián Olejník, Peter a Ladislav Škantárovci.

Dva tituly na rieke Sáva získala slovenská výprava už v piatok v súťažiach družstiev 3xC1 a 3xK1 žien. Slovenskí deblkanoisti triumfovali s tesným náskokom 22 stotín sekundy pred družstvom Nemecka, na treťom mieste skončili Česi. Pre Slovensko je to druhá zlatá medaila v histórii ME v hliadkach deblkanoistov (predtým 2002 v Bratislave). Na ďalších dvoch šampionátoch, kde sa jazdila aj súťaž 3xC2, sa Slováci tešili zo strieborných medailí.

Na medailu siahali aj slovenskí kajakári v súťaži 3xK1. Hliadka v zložení Peter Cibák, Tomáš Mráz, Ján Šajbidor figurovala po prvom kole na 2. mieste, no v druhom kole dostali Slováci 50-sekundovú penalizáciu, keď minuli jednu z bránok. Podľa zajazdeného času by slovenské družstvo skončilo na bronzovej priečke. Zlato si na kanáli na predmestí Ľubľany vyjazdili domáci Slovinci pred Nemeckom a Talianskom. Pred rokom získalo slovenské družstvo 3xK1 v tom istom zložení v macedónskom Skopje striebro. V nedeľu sú v Tacene na programe semifinálové a finálové jazdy vo všetkych štyroch individuálnych kategóriach. Z tucta slovenských lodí si postup z kvalifikácie nevybojoval iba kajakár Peter Cibák, ktorý skončil v sobotu predpoludním až na nepostupovom 44. mieste.

PRAVDA

obsah | svět - svet