Migaš bude veľvyslancom v Budapešti

Slovensko bude mať po dvoch rokoch veľvyslanca v Maďarsku. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga potvrdil, že kariérny diplomat Juraj Migaš už dostal súhlas maďarskej strany. Na agrément čakal od 14. júla, Budapešť meškanie zdôvodňovala dovolenkou prezidenta Mádla. Tomaga uviedol, že Migaš pôjde do Budapešti čo najskôr.

SMK je rada, že budeme mať konečne v Maďarsku zastúpenie na najvyššej diplomatickej úrovni. Migašovi ale vyčíta, že neovláda jazyk. "Už dva roky tam nemáme veľvyslanca, takže to, že ho budeme mať, je veľmi pozitívne. Zároveň si ale myslíme, že je dobré, keď ovláda aspoň trošku jazyk," povedal predseda SMK Béla Bugár. Dodal, že ním nemusí hovoriť, ale mal by rozumieť, pretože oficiálne sa nikdy nepovie všetko. Rovnako je na tom maďarský veľvyslanec v SR, ktorý hovorí málo, ale rozumie.

Migaš odchádza do Maďarska z miesta šéfa sekcie bilaterálnych vzťahov ministerstva zahraničných vecí, kam prišiel z postu veľvyslanca pri EÚ. 47-ročný diplomat absolvoval moskovský Inštitút medzinárodných vzťahov a v Bratislave právo. V roku 1997 bol na diplomatickom kurze na Westminsterskej univerzite v Londýne. Na ministerstve zahraničných vecí pracuje od roku 1981, bol na ambasáde v Berlíne, Varšave a Štokholme, viedol tiež misiu pri OBSE vo Viedni.

(r)

obsah | svět - svet