Bush chce dát Česku milióny dolarů za pomoc

Česká republika má získat od Spojených států 15 miliónů dolarů (zhruba 450 miliónů korun) za to, že Washington podpořila v jeho tažení proti Iráku. Jde o částku z balíku dodatečných téměř 75 miliard dolarů, o které v úterý jako o navýšení válečných výdajů požádal prezident USA George Bush americký Kongres.

USA nabídly v rámci této sumy finanční pomoc zejména hlavním spojencům na Blízkém východě, včetně Izraele, Jordánska a Egypta. Dostanou ji však i méně důležití členové takzvané "koalice ochotných" od Afghánistánu, přes Kolumbii, po Filipíny a Slovensko, které Bushovi slíbily "vést širokou válku proti teroru".

Miliardu dolarů přímé vojenské podpory a záruky na půjčky v hodnotě devíti miliard - což by mu mělo pomoci překonat obtíže vyvolané válkou v Iráku - dostane Izrael. Miliardu obdrží rovněž Turecko. Pomoc ve výši 700 miliónů dolarů pak získá Jordánsko, Egypt 300 miliónů, 175 miliónů Pákistán, 127 miliónů Afghánistán. Palestinská autonomní správa dostane na boj proti terorismu 50 miliónů dolarů, Kolumbie 34 miliónů, další menší sumy získají i Bahrajn, Omán a Džibutsko.

Patnáct miliónů dolarů jako Česko získají Polsko a Maďarsko. Česká vláda přitom vytrvale tvrdí, že součástí vojenské koalice ve válce proti Iráku ČR není. Vicepremiér Pavel Rychetský včera Právu řekl, že žádná nabídka nepřišla a vláda tudíž neměla co projednávat Dosud nezveřejněnou částku mají dostat také Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Filipíny.

Proti návrhu se již ozvali někteří američtí opoziční demokraté, podle nichž dělá Bush z USA "dojnou krávu". Vzhledem k tomu, že Bush se může opřít o republikánskou většinu jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu, balík podpor by měl být schválen.

(mat), PRÁVO

obsah | svět - svet