Mince irackej meny razili v Kremnici

V kremnickej mincovni vyrobili vlani mince pre novú menu občianskou vojnou zmietaného Iraku. Pri ich prevoze došlo k tragickým udalostiam.

Irackí extrémisti tri kamióny plné mincí prepadli a odviezli na neznáme miesto. Domácich vodičov zabili. Usmrtili aj vedúceho irackej kancelárie tamojšej národnej banky, ktorý bol pri podpise kontraktu. Riaditeľ mincovne Vlastimil Kalinec o týchto tragických súvislostiach mohol hovoriť až v týchto dňoch, po konečnom vyrovnaní kontraktu. V druhom kvartáli minulého roka, keď expedovali do Iraku posledné kontajnery s mincami, kvôli utajeniu nemohol médiá o tejto zákazke informovať, napriek značnému záujmu novinárov.

Pre kremnických minciarov bola razba irackých mincí pomerne lukratívna zákazka v hodnote vyše 10 miliónov dolárov. Pre Irak vyrazili dovedna 750 miliónov kusov obehových mincí irackej meny rôznej nominálnej hodnoty. Po prepadnutí troch kamiónov zásielku určitý čas skladovali v Dubaji, neskôr v Basre a postupne ich odvážali pomocou špeciálnych vojenských lietadiel.

Strata časti zásielky však nemala žiaden negatívny ekonomický dopad na kremnickú mincovňu. Podľa kontraktu totiž prepravu mincí mali zabezpečiť iba do najbližšieho prístavu a do centrálnej banky v Bagdade si ich už mali previezť Iračania, konštatoval riaditeľ Kalinec.

TASR

obsah | svět - svet