Slovák je kráľom strelcov Nemecka

Gólová naháňačka sa skončila. Slovenský futbalista 1. FC Norimberg Marek Mintál sa s 24 gólmi definitívne stal najlepším strelcom nemeckej bundesligy. Holandský kanonier Bayernu Mníchov Roy Makaay Mintála už nepredstihol, lebo obaja dali v poslednom kole po góle.

Mintál (27), rodák z Bytčice, určite netušil, aká sláva ho po prestupe zo Žiliny do Norimbergu čaká. Už vlani sa stal s 18 gólmi kráľom strelcov druhej ligy a výrazne pomohol Norimbergu k postupu do najvyššej súťaže.

Miniatúra dela, ktorú tradične víťazovi venuje futbalový časopis Kicker, mu bude jedinečné chvíle navždy pripomínať. Byť najlepším v druhej i v prvej lige dokázal pred ním už len fenomenálny Rudi Völler.

Chorál na oslavu Mintála znel na štadióne úplne zaslúžene. Norimberg najlepšieho strelca bundesligy ešte nemal. Práve Mintál rukami dvíhal mexické vlny v hľadisku, v ktorom sa vlnil aj transparent s nápisom "Marek, zostaň u nás".

Mintála si chce udržať aj prezident klubu Michael A. Roth, ktorý by ho predal len za 10 miliónov eur. "Ak budem musieť ostať, tak sa tak stane," povedal Mintál pre SME a netajil sa tým, že už by radšej hral v silnejšom klube. Zmluvu s Norimbergrom však má až do roku 2008.

Radosť fanúšikom Norimbergu trochu pokazila len včerajšia domáca prehra s Mainzom (1:2), ale dôležité je, že klub sa udržal v najvyššej súťaži.

(oš), SME

obsah | svět - svet