Moravcová "len" bronzová, od striebra 2 stotiny sekundy

Slovenská plavecká jednotka Martina Moravcová vybojovala na 10. MS v plaveckých športoch v španielskej Barcelone bronzovú medailu na 100 m motýlik, keď vo finále dohmatla na 3. mieste časom 58,24 s. Od zisku striebornej medaily ju delili iba dve stotiny sekundy. Zlato získala Američanka Jenny Thompsonová výkonom 57,96 s. Na druhej priečke skončila Poľka Otylia Jedrzejczaková (58,22). Piešťanskej rodáčke sa teda nepodarilo v jej najsilnejšej disciplíne vybojovať prvý najcennejší kov na MS v dlhom bazéne v jej doterajšej bohatej a úspešnej kariére.

Dvojnásobná strieborná olympijská medailistka z OH 2000 v Sydney mala druhý najslabší reakčný čas, pričom po úvodnej päťdesiatke obracala na 3. mieste so stratou 55 stotín na Švédku Kämmerlingovú. Po obrátke Moravcová mohutne doťahovala Thompsonovú, no skúsená americká plavkyňa nadviazala na výkony z rozplávb a semifinále a tretíkrát zlepšila rekord šampionátu. V závere päťnásobnú najúspešnejšiu športovkyňu Slovenska predstihla o dve stotiny aj Poľka Jedrzejczaková.

Moravcová získala v ultramodernom bazéne Palau Sant Jordi svoju 54. medailu z vrcholného podujatia, no vôbec prvú na motýlkarskej stovke v rámci MS v dlhom bazéne. Zo svetových šampionátov v 50- metrovom bazéne je to pre Slovenku štvrtý cenný kov, keď na MS 1998 v austrálskom Perthe získala striebro na 100 i 200 m voľným spôsobom a bronz na 200 m polohové preteky.

Tri svetové rekordy

Austrálčan Welsh vytvoril nový svetový rekord na 50 m motýlik, keď finálovú trať preplával za 23,43 s. Iba o jednu stotinu sekundy tak prekonal zápis jeho krajana Huegilla z MS v japonskej Fukuoke pred dvoma rokmi. Aj Austrálčanka Jonesová vytvorila nový svetový rekord na 100 m prsia za 1:06,37 min, keď v semifinále doterajšie maximum Juhoafričanky Heynsovej z Canberry 1999 zlepšila o 15 stotín s. Do tretice vytvoril svetový rekord Japonec Kitajima na 100 m prsia a rekord Rusa Sľudnova prekonal o 16 stotín s.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet