MOV je bez Čechů

Mezinárodní olympijský výbor, světový představitel olympismu a majitel nejsledovanější show, olympijských her, ztratil dva členy z České republiky. Olympijští vítězové, devětapadesátiletá Věra Čáslavská a pětatřicetiletý Jan Železný, rezignovali.

"Oznámil jsem to předsedovi MOV při našem jednání v Lausanne a pan Rogge mi sdělil, že výkonný výbor MOV jejich rezignaci tento měsíc přijme," řekl předseda ČOV Milan Jirásek. Železný si podle svých slov uvědomoval těžko řešitelný rozpor mezi životem vrcholového sportovce a funkcí člena MOV. Přemýšlel o něm už při zasedání MOV v Moskvě. "Byl tam z toho celý nervózní. Možná že by odstoupil už před moskevským zasedáním, ale šlo o volbu olympijského města i nového předsedy MOV, a z toho nechtěl utéct," tak jej v Moskvě viděl Jirásek, podle kterého Železný nechtěl svou funkci povrchně kamuflovat.

"A tak jsem to také vysvětlil předsedovi MOV. Rogge měl pochopení, ba dokonce prohlásil, že takového postoje si cení." Už v létě Rogge požádal Jiráska, aby se informoval o životní situaci Věry Čáslavské, zda hodlá nadále být členkou MOV či zda uvažuje o odstoupení. Nejslavnější česká sportovkyně se totiž vzhledem ke své duševní nemoci neúčastnila zasedání MOV. Nevychází na veřejnost, mezi sportovci se už delší dobu neobjevila. "Rogge mě ujistil, že nejde o žádný tlak na Čáslavskou, jen o jakousi sondu, zda sama Věra vidí nějakou perspektivu," uvedl Jirásek.

Místo zprávy o úmyslech Čáslavské však Jirásek předal už 5. listopadu Roggemu její rezignační dopis. "Podepsala jej v klidu, dávno se na to připravovala," řekl předseda ČOV. To, že Čáslavská pomýšlela na rezignaci už několik měsíců, potvrzuje Jan Linger, ředitel České nadace sportovní reprezentace. "Mluvili jsme spolu o tom několikrát, z různých důvodů jsem paní Věře doporučoval, aby odstoupila až poté, co odejde z funkce předsedy MOV Samaranch."

O jaké důvody šlo, Linger odmítl sdělit. Z jeho odpovědí bylo zřejmé, že se neustále obává zneužití zpráv o Čáslavské. "Proč musíte psát, kde bydlí, to na ni chcete poštvat další bulvární pisálky?" ptal se Linger. Čáslavská ani Železný nezastupovali v MOV přímo Českou republiku. Oštěpař jako jeden z 15 aktivních sportovců hájil jejich zájmy, Čáslavská zastupovala sebe samu, oficiálně byla členkou MOV z České republiky či pro Českou republiku.

Diplomatická praxe MOV ovšem respektuje členství osobností z význačných sportovních zemí. Proto Rogge vzápětí po abdikaci dvou českých občanů Jiráskovi navrhl, aby se o členství v MOV ucházel on. "Ale bude to zdlouhavá procedura. Volební komise MOV musí mou kandidaturu předložit exekutivě, která ji předá plenárnímu zasedání," vysvětlil Milan Jirásek, který by mohl být zvolen členem při zasedání MOV v červenci 2003 v Praze či už na mimořádném zasedání na podzim 2002 v Mexiku.

VÁCLAV PACINA, DNES

obsah | svět - svet