Majitelé domů zažalovali Česko

Od hrozeb k činu přešlo Hnutí na obranu majitelů realit. To dnes předalo Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku stížnost více než 100 vlastníků domů, kteří žalují Česko kvůli regulaci nájemného. Advokát hnutí Stanislav Němec tvrdí, že délka řízení může trvat zhruba dva až tři roky.

Podklady pro případnou obhajobu republiky nyní připravuje ministerstvo spravedlnosti. "Jsou zde pádné důvody pro to se domnívat, že žaloba bude přijata," řekl mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Evropský soud se bude nejprve zabývat přijatelností stížnosti. Délka tohoto řízení by podle odhadu Němce mohla činit zhruba rok. Další rok až dva pak bude zřejmě trvat rozhodování o samotné podstatě věci.

Žaloby majitelů domů kvůli regulaci nájmů údajně stále přibývají. "Každých 14 dní, pokud se budou přihlašovat další, budeme žalobu rozšiřovat," řekl v pondělí předseda HOMR Girolamo Giormani, který se s předáním stížností do Štrasburku osobně rozjel. Nepochybuje, že soud rozhodne ve prospěch majitelů domů.

Ty povzbudilo rozhodnutí štrasburského soudu, který se v únoru zastal Francouzky polského původu Marie Hutten-Czapské, jíž patří dům v Gdaňsku. Soud dal Polsku půl roku na změnu regulace tak, aby na ní majitelé domů neprodělávali.

Giormani: K žalobě se již připojila některá města a obce

V České republice je přitom podle majitelů domů i ministerstva spravedlnosti právní stav v oblasti regulovaných nájmů horší. Současné regulované nájemné neumožňuje podle majitelů domů pokrýt ani náklady na údržbu nemovitosti. Nájmy by se podle nich měly okamžitě zvýšit na úroveň ekonomického nájemného. To podle Ústavu soudního inženýrství činí 49 korun za metr čtvereční a měsíc. Nejvyšší regulované nájemné v republice je v Praze, kde dosahuje maximálně 37 korun za metr čtvereční za měsíc.

Giormani odhaduje, že pokud se připojí k žalobám všichni soukromí majitelé domů, vyšplhá se náhrada škod vůči republice na více než 50 miliard korun. Pokud by se připojila města a obce, částka by se podle Giormaniho navýšila desetkrát, tedy na 500 miliard korun. Uvedl, že některá města a obce se již připojila. Jejich jména však odmítl říci.

Žalobu k evropskému soudu chystá také Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). Sdružení nyní žalobu připravuje a chce ji podat po 23. dubnu, kdy se bude konat valná hromada.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Právní předpis, podle kterého by se zvyšovaly ceny v bytech s regulovanými činžemi, chybí nájemníkům a pronajímatelům od listopadu 2002. Zákon o nájemném nyní připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, které navrhuje několik variant růstu nájmů. Podle ministra Jiřího Paroubka by se nájmy měly v příštích pěti až šesti letech zvyšovat o osm procent ročně až do výše tří procent z tržní ceny nemovitosti. Poprvé by se činže podle návrhu MMR měly zvýšit k 1. lednu 2006. Podle majitelů domů je však takové tempo růstu nedostatečné.

LIDOVKY

obsah | svět - svet