Napätie pociťujú aj Slováci žijúci v MR

Ak sa udeje protimaďarská provokácia na Slovensku, v krátkom čase na to zareagujú protislovenskí extrémisti v Maďarsku. Povedal to v Budapešti šéfredaktor týždenníka Slovákov v Maďarsku Ľudové noviny Imrich Fuhl.

"Ak sa na Slovensku stane nejaký protimaďarský prejav, musíme stále počítať s tým, že sa to odrazí aj u nás v Maďarsku," konštatoval Fuhl, podľa ktorého Slováci v Maďarsku musia rátať s tým, že po poškodení - ako to bolo napríklad v prípade sochy Petöfiho v Bratislave - bude poškodená aj nejaká slovenská socha v Maďarsku. Problémy boli aj okolo jednej z mála slovenských sôch so sochou Štefánika v Sarvaši, alebo sa stane to, čo sa udialo pri slovenskom veľvyslanectve v Budapešti, kde v stredu neznáme osoby nastriekali na chodník nápis Nezabúdame, dodal.

Dávnejšie podobne počmárali hanlivými nápismi aj budovu Domu Slovenskej kultúry v Békešskej Čabe v čase takzvanej tabuľovej vojny v SR, kedy SMK vo vláde presadila dvojjazyčné tabule obcí a miest, ktoré extrémisti preškrtali. V Békešskej Čabe dokonca polícia páchateľov odhalila, tí sa ospravedlňovali tým, že to bola iba reakcia na udalosti na Slovensku. Nerozumeli sme tomu, ako ani tomu, prečo sa na nás vyvršujú niektorí extrémisti tu v Maďarsku, poznamenal.

Zaujímavý je podľa šéfredaktora týždenníka Slovákov aj konkrétny prípad, ktorý sa stal pred niekoľkými rokmi. Keď som objavil na internete rôzne protislovenské výzvy, ako napríklad Slováci za Dunaj! a podobne, tak som podal podnet na políciu, ktorá to odmietla vyšetriť s tým, že internet neznamená širokú verejnosť.

Navyše oznámenie polície prišlo neskoro, v čase, kedy už nebolo možné odvolať sa, povedal Fuhl v reakcii na udalosti ostatných dní a rokov, ktoré komplikujú vzájomné slovensko-maďarské vzťahy, aj situáciu menšín v oboch krajinách. V závere zdôraznil, že všetky prejavy extrémistov Slováci žijúci v Maďarsku odsudzujú.

TASR

obsah | svět - svet