České letadlo narušilo vzdušný prostor uzavřený kvůli Bushovi

Třikrát byl narušen vzdušný prostor kolem Vídně uzavřený kvůli návštěvě amerického prezidenta George Bushe. Proti jednomu narušiteli z České republiky dokonce musely zasahovat rakouské stíhačky. Uvedla to ve čtvrtek rakouská tisková agentura APA.

Součástí rozsáhlých bezpečnostních opatření, která přijala rakouská strana v době středeční návštěvy amerického prezidenta George Bushe bylo i uzavření vzdušného prostoru v okruhu 70 kilometrů kolem Vídně. Uzavřený vzdušný prostor byl narušen ve středu dvěma větroni, které do něj zahnaly nevyzpytatelné vzdušné proudy, a malým soukromým motorovým letadlem z České republiky. Jeho pilot, který mířil na Jadran, se přes varování pokusil dokonce dvakrát proletět zakázanou zónou .

Posádce rakouské stíhačky, která jej donutila změnit kurz na západ od Vídně, se stroj podařilo vyfotografovat. Až se český pilot vrátí domů, bude ho tam už očekávat trestní oznámení, k němuž bude fotografie přiložena jako důkaz. Ostraha uzavřeného vzdušného prostoru, na níž se podílelo téměř 1000 příslušníků rakouské armády, měla k dispozici mimořádné prostředky. Kolem Vídně i přímo ve městě bylo dodatečně rozmístěno množství menších radarů, které podle armádních zdrojů byly schopny zachytit ve střeženém prostoru každý pohybující se předmět větší holuba.

ČTK

obsah | svět - svet