Navrátilová získala dvacátý wimbledonský titul

Tenisová veteránka Martina Navrátilová získala dvacátý wimbledonský titul. Vyrovnala tak rekord Billie-Jean Kingové v počtu vítězství na londýnské trávě. Ve finále smíšené čtyřhry zvítězila Navrátilová po boku Inda Leandera Paese nad izraelsko-ruským párem Andy Ram, Anastasia Rodionovová dvakrát 6:3. V 46 letech a devíti měsících se tak stala nejstarší wimbledonskou vítězkou.

Pro českou rodačku byl triumf čtvrtým vítězstvím v londýnském mixu. Vedle toho dokázala během svých pětadvaceti wimbledonských účastí získat devět titulů ve dvouhře a sedm v ženském deblu. Na wimbledonské trávě přitom debutovala v roce 1973, kdy ani jeden z letošních finalistů dvouher ještě nebyl na světě. Vítězství a zápis do rekordních tabulek wimbledonskou legendu potěšily. "Vezmu si odsud kousek trávníku," svěřila se po triumfu divákům na centrálním dvorci.

Dva zápasy za den

Finálový výkon šestačtyřicetileté tenistky neovlivnil ani fakt, že během jediného dne odehrála dva zápasy. Postup do finále si společně s Paesem museli nejdříve zajistit v semifinále proti Leoši Friedlovi a Liezel Huberové. Souhru s Paesem si Navrátilová velmi pochvalovala. "Nejlepší věc, která se mi povedla, bylo to, že jsem se dala dohromady s Paesem," řekla.

Jakýkoli nedostatek fyzických sil se však ve finále neprojevil, a tak se mohli Navrátilová a Paes radovat z druhého letošního společného grandslamového titulu: předtím zvítězili na lednovém Australian Open. Pro Navrátilovou bylo přitom vítězství ve Wimbledonu celkově 58. grandslamovým triumfem.

"Když mi bylo sedm nebo osm, sledoval jsem Martinu na kurtu a inspirovala mě k touze stát na jejím místě. Teď mi říkala, abych to neříkal," rozesmál všechny přítomné indický tenista.

NOVINKY

obsah | svět - svet