Navrátilová vítězkou ve 46 letech!

Zákony přírody opět popřela Martina Navrátilová, která ve 46 letech vyhrála na Australian Open smíšenou čtyřhru a stala se nejstarší grandslamovou šampionkou historie. Dvouhry patřily Američanům Agassimu a Sereně Williamsové, Češka Barbora Strýcová obhájila titul v juniorce.

Tenis je po Australian Open 2003 bohatší o několik historických zápisů. Serena Williamsová se stala pátou ženou, která vyhrála všechny čtyři turnaje Grand Slamu za sebou. Andre Agassi zvítězil ve dvouhře v Melbourne už počtvrté - rekord zahraničního hráče - a získal osmý velký titul, ve 32 letech jako třetí nejstarší šampion grandslamů vůbec. Mimořádný kousek ovšem předvedla Martina Navrátilová. Ve 46 letech je nejstarší grandslamovou šampionkou všech dob. Devětadvacet let poté, co vyhrála svůj první grandslamový titul, získala další, s pořadovým číslem 57 - ze smíšené čtyřhry a jediný, který ještě z velkých turnajů neměla.

Americká tenistka českého původu porazila s Indem Paesem ve finále mixu australsko-řecký pár Woodbridge, Daniilidouová 7:5, 6:4. "O svém věku nemohu lhát. Každý ho na mně vidí. Nikdy jsem nemyslela, že v tomhle věku ještě budu hrát. Když jsem vyrůstala, chtěla jsem být nejmladší tenistkou, která něco vyhraje, ne nejstarší. Je ale příjemné mít vše," prohlásila Navrátilová, která kariéru ve dvouhrách ukončila v roce 1994, ale pak se vrátila ke čtyřhře.

"Večer před finále, když jsem usínala, mě poprvé napadlo, že mix v Austrálii jsem jako jediný titul ještě nevyhrála," dodala Navrátilová. Blízko byla v roce 1988, kdy ve finále s Američanem Timem Gulliksonem podlehla páru Jana Novotná, Jim Pugh. Víc grandslamových titulů - 62 - má jen Australanka Courtová, která většinu získala v 60. letech, ještě před profesionalizací tenisu. "Omlouvám se, že jsem v Austrálii nehrála třináct let, a slibuju, že do příště to tak dlouho trvat nebude," řekla Navrátilová, která chce s Paesem, o sedmnáct let mladším, hrát letos mix na všech grandslamech.

Strýcová si vůlí zachránila vlasy

Ani zraněný kotník nezabránil Barboře Strýcové v obhajobě prvenství ve dvouhře juniorek na Australian Open. Světová juniorská jednička po špatném výkonu přehrála Ukrajinku Kutuzovovou 0:6, 6:2, 6:2 a díky tomu nepřijde o své vlasy. "Vyhrála jsem sázku s tátou. Kdybych prohrála, tak musím jít dohola. Takhle by si měl naopak on hlavu obarvit, ale vlastně už nemá žádné vlasy, takže to asi zrušíme," bavila se šestnáctiletá Strýcová.

Proč jste začala finále tak špatně?

Byla jsem nějaká nervózní, vůbec jsem si nevěřila, v Melbourne jsem celý týden hrála hrozně. Pořád jsem si říkala, že se svou současnou hrou nemůžu uspět. Naštěstí se pak ukázalo, že mi stačí jen míče vracet přes síť. Možná byly pochyby i kvůli zraněnému kotníku, ale nechci se vymlouvat. Bylo to vítězství vůle.

Dají se oba tituly srovnat?

Těžší bylo určitě vyhrát ten první. Loni jsem v semifinále s Evou Birnerovou už prohrávala 2:6, 2:5 a 0:40. Nevím, jak jsem to otočila. Letos mě omezoval kotník, nemohla jsem běhat a hrát údery naplno. Radost mám z obou titulů stejnou.

Co přesně máte s kotníkem?

Místní doktorky mi řekly, že mám jít na nějaké testy, že mám na kotníku nějakou bouli a ani prý nevědí, co to je. Zjistím to až doma.

Jaký je váš nejbližší program?

Teď budu asi tak týden odpočívat, pak měsíc trénovat a potom mě čeká turnaj v Ostravě. Nejbližším cílem je pokusit se postoupit v květnu z kvalifikace do hlavní soutěže žen na Roland Garros. Kdybych tam znovu hrála juniorku, tak ji budu chtít vyhrát. Momentálně ale nevím, jestli juniorské soutěže ještě vůbec budu hrát.

(čen), (vis), MF DNES

obsah | svět - svet