Navrátilová v Torontu vybojovala sedmý titul

Martina Navrátilová si na tenisovém turnaji v Torontu připsala 171. titul ve čtyřhře na turnajích WTA. S Ruskou Světlanou Kuznětsovou přehrály venezuelsko-indonéský pár Maria Vento-Kabchiová a Angelique Widjajaová 3:6, 6:1 a 6:1. Navrátilová tak vybojovala sedmý torontský titul. V singlu si titul odváží Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová.

Čtvrtý nasazený pár torontského turnaje Kuznětsová a Navrátilová si v semifinále poradil s dvojicí Petrova/Pierceová 7:6, 3:6 a 6:3. V nedělním finále pak venezuelsko-indonéský pár Maria Vento-Kabchiová a Angelique Widjajaová vyprovodil z kurtu po hodině a 27 minutách hry.

Navrátilová za dva měsíce oslaví své 47. narozeniny. Vítězstvím v Torontu opět posunula rekord pro nejstarší hráčku, která kdy vyhrála čtyřhru. "Věk je jen číslo," říká tenisová legenda. Martina Navrátilová na turnaji v Trorontu, který se s válečnou přestávkou v letech 1941-45 hraje již od roku 1910, ve čtyřhře triumfovala třikrát. V roce 1981 s Pam Shriverovou a o rok později s Candy Reynoldsovou. V roce 1985 byla její spoluhráčkou Gigi Fernandezová. V singlu si Navrátilová odvážela pocit vítězství v letech 1982, 1983 a 1989.

Mezi vítězky se v Torontu zapsaly ve čtyřhře i Jana Novotná a Helena Suková. Společně v roce 1988. Novotná pak na nejvyšší stupínek dosáhla ještě třikrát. V roce 1993 s Larisou Neilandovou, 1998 s Martinou Hingisovou a v roce 1999 s Mary Pierceovou.

Heninová-Hardenneová překvapení nepřipustila

Nedělní finále dvouhry bylo do jeho začátku zahaleno tajemstvím, zda nenasazená Ruska Krasnorucká zopakuje svůj výkon z osmifinále, kdy po setech 1:6, 6:4 a 6:1 vyřadila světovou jedničku Belgičanku Kim Clijstersovou. Heninová-Hardenneová však od prvního míče dala jasně najevo, kdo bude na centrálním kurtu následujících 54 minut diktovat hru. V prvním setu dovolila mladičké Rusce uhrát jednu hru. Svou výhru a zisk prémie 192 tisíc dolarů pak zpečetila vyhraným setem 6:0, ve kterém opepřila první účast Krasnorucké ve finále turnaje série WTA osmi esy.

Ve finále čtyřhry bude nyní usilovat o svůj další titul šestačtyřicetiletá česká rodačka Martina Navrátilová, jejíž spoluhráčkou je Ruska Světlana Kuzněcovová.

Výsledek:

Dvouhra - finále:

Heninová-Hardenneová (2-Belg.) - Krasnorucká (Rus.) 6:1, 6:0.

Čtyřhra - finále

Vento-Kabchiová/Widjajaová (Ven./Indon.) - Kuznětsová/Navrátilová (Rus./USA) - 6:3, 1:6, 1:6

NOVINKY

obsah | svět - svet