Nedvěd je nejlepším záložníkem minulé Ligy mistrů

Nejlepším záložníkem minulé sezóny fotbalové Ligy mistrů byl ve čtvrtek v Monte Carlu vyhlášen kapitán českého národního týmu Pavel Nedvěd. Za sebou nechal mimo jiné Francouze Zinedina Zidana nebo Angličana Paula Scholese a opět se připomněl jako vážný kandidát na zisk Zlatého míče.

Nejužitečnějším hráčem Ligy mistrů se stal Nedvědův spoluhráč z Juventusu Turín, brankář Gianluigi Buffon, ačkoli ve finále soutěže nezabránil fotbalistům AC Milán, aby vyhráli na penalty. Pětadvacetiletý gólman zároveň uspěl ve své kategorii, mezi obránci zvítězil Brazilec Roberto Carlos z Realu Madrid.

Útočníkům s přehledem vládne Nizozemec Ruud van Nistelrooij z Manchesteru United, s dvanácti trefami nejlepší střelec soutěže, a mezi trenéry neměl konkurenci Carlo Ancelotti z AC Milán. Prezidentovu cenu za celoživotní přínos fotbalu si odnesl obránce Paolo Maldini, který letos dovedl k triumfu AC Milán jako kapitán. Legendární Ital, který už hraje fotbal dlouhých sedmnáct let, se stal prvním hráčem, kterému se této pocty dostalo ještě v aktivní kariéře.

Ocenění Fair play připadlo fanouškům Celtiku Glasgow. Zejména za to, jakou se jim podařilo vytvořit atmosféru při finále Poháru UEFA. Přestože jejich tým odešel poražen, příznivci skotského týmu ocenili oslavnými chorály hráče vítězného FC Porta.

(mp)

obsah | svět - svet