Po triumfu Juventusu oslavují Nedvěda

Juventus Turín = Pavel Nedvěd. S českým fotbalistou spojují zahraniční média úspěšnou sezonu nejslavnějšího italského klubu. "Jeho góly a nespoutaná hra po celém hřišti byly základem výkonů, které mohou přinést Juventusu nezapomenutelnou sezonu," napsala agentura Reuters. Juventus o víkendu získal svůj sedmadvacátý titul a ve středu bude hrát o finále Ligy mistrů s Realem Madrid. A Nedvěd?

Ten by měl podle odborníků získat Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. "Kdybych si mohl vybrat, raději bych vyhrál Ligu mistrů," řekl Nedvěd.

Spoluhráč Ciro Ferrara sice získal posedmé titul mistra italské ligy a stal se nejúspěšnějším hráčem mezi stále aktivními fotbalisty v soutěži, ale hlavní pozornost médií byla věnována Pavlu Nedvědovi.

Český reprezentant se stal v turínském mužstvu hvězdou číslo jedna a stále častěji je uváděn jako žhavý kandidát na Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Německá agentura SID po rozuzlení boje o titul v italské lize dokonce napsala, že "neúnavný Čech má nakročeno za oceněním pro nejlepšího hráče světa".

Nedvědova pozice hvězdy roste zápas od zápasu nejen na hřišti, ale i mimo něj. Po příletu turínského velkoklubu k prvnímu utkání semifinále Ligy mistrů v Madridu španělští novináři vyzpovídali jako prvního kapitána české reprezentace.

Podobně vypadala situace po sobotním zápasu s Perugií, v němž si tým zajistil remízou 2:2 v předstihu titul. Italská agentura ANSA přinesla nejprve bleskové interview s Nedvědem, teprve pak přišli na řadu trenér Marcello Lippi a další hráči včetně kapitána Alessandra del Piera.

Kouč Lippi ho v sobotu šetřil a na hřiště poslal Nedvěda jen na půl hodiny.

iDNES

obsah | svět - svet