Němci mají první rabíny od války, mezi nimi i Čecha

Německo má tři nové rabíny. Jsou to první židovští duchovní, kteří byli od 2. světové války uvedeni do úřadu. Je mezi nimi i Čech, 35letý Tomáš Kučera. Zástupci židovské komunity v Německu označují jmenování za historický moment.

"Po holokaustu bylo pro mnohé nepředstavitelné, že by v Německu ještě někdy vzkvétal židovský život," poznamenal při příležitosti jmenování duchovních německý prezident Horst Köhler.

Do funkcí vstoupili tři muži: 47letý Daniel Alter z Německa, 35letý Malcolm Mattitiani z Jižní Afriky a stejně starý Tomáš Kučera z Česka. Všichni tři uzavřeli studium na institutu Abrahama Geigera na univerzitě v Postupimi. Podle rektora institutu, rabína Waltera Homolky, je inaugurace historický moment. "Je to milník na cestě k renesanci německého židovstva," citovala Homolku televize ARD.

S Tomášem Kučerou mohou být spokojeni i čeští židé. "Česky mluvící rabín je velká deviza pro celou komunitu. Většinou jsme měli cizí rabíny a jazyková bariéra byla znát," řekl Tomáš Kraus z Federace židovských obcí. Přestože bude Kučera působit v Mnichově, jsou už podle Krause domluveni, že se jednou za měsíc objeví v Česku.

Slabý dorost

Walter Homolka uvedl, že jmenování je významné i proto, že se němečtí židé potýkají s nezájmem mladších ročníků. "Příliš málo," glosuje rektor fakt, že za rok z institutu nevzejde žádný rabín a o rok později jeden nebo dva. "Potřebovali bychom mnohem víc rabínů. Tak třicetkrát, čtyřicetkrát víc," přisadil si Dieter Graumann, viceprezident Centrální židovské rady. V Německu je 105 židovských obcí a jen necelá třetina z nich má i vlastního duchovního.

iDNES.cz

obsah | svět - svet