Česká polní nemcnice v Afgánistánu končí

Česká polní nemocnice v Afghánistánu, která od zahájení činnosti letos na jaře získala velkou reputaci u mezinárodních mírových sil ISAF a především u obyvatel Kábulu, ukončí na sklonku roku svou činnost. Tento předem avizovaný závěr včera v afghánské metropoli potvrdil premiér Vladimír Špidla, když jednal se šéfem ISAF, tureckým generálem Akinem Zorluem.

"Nemáme další možnosti v pokračování této operace," řekl později ministr obrany Jaroslav Tvrdík s odkazem na finanční náročnost zajištění chodu nemocnice. Její pracovníci vykonali od května do září téměř 14 tisíc vyšetření, z čehož téměř 90 procent tvořili místní, obvykle velmi chudí obyvatelé. Na otázku Práva, zda chystaným zrušením nemocnice neutrpí prestiž Česka, Špidla odpověděl: "Česká republika má své technické a organizační meze, nevím, jak bychom mohli ztratit prestiž v okamžiku, kdy jsme v maximálním rozsahu využili své zdroje."

Tvrdík týž den zopakoval záměr vyslat do Afghánistánu speciální útvar k eventuálnímu nasazení proti teroristům. "V případě, že česká vláda a parlament rozhodnou, počátkem příštího roku vyšleme speciální síly," řekl ministr. Požadavek na dodání asi 120 vojáků do operace Enduring Freedom vzešel nedávno z USA a nový šéf vojenské kontrarozvědky plukovník Josef Prokš Právu v Kábulu řekl, že ve velitelství v Tampě už o jeho upřesnění jedná český zástupce. Na otázku Práva, jaké pohnutky k žádosti o vyslání vojáků z České republiky Američany vedly, Prokš řekl: "Jsou to důvody politické, nikoliv vojenské, takže vám k tomu nemohu nic říct."

BŘETISLAV TUREČEK, PRÁVO

obsah | svět - svet