Nižňanský bol aj agentom USA

Ladislav Nižňanský, ktorý počas druhej svetovej vojny velil slovenskej časti zvláštneho nacistického komanda, pracoval po vojne v československých tajných službách v prospech Spojených štátov ako dvojaký agent. Napísal to nemecký týždenník Focus.

Nižňanský, ktorý po vojne utiekol do Rakúska, začal podľa týždenníka spolupracovať s americkou kontrašpionážou vo Viedni potom, čo ho v júli 1947 naverbovali československé tajné služby, aby v Rakúsku sledoval protikomunistickú opozíciu. Focus sa odvoláva na dokumenty americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Nižňanský odovzdával dva roky Američanom krycie mená a tajné adresy. Pomohol aj americkým službám rozbiť "nepriateľskú" spravodajskú sieť.

CIA považovala Nižňanského za "najlepšieho a najdôveryhodnejšieho dvojakého agenta, ktorý prenikol do československých tajných služieb", konštatuje správa CIA, z ktorej cituje časopis.

Nižňanský (86) sa narodil na Slovensku, ale dlhé roky už žije v Mníchove, kde pracoval pre rozhlasovú stanicu rádio Slobodná Európa. Nemecké štátne občianstvo získal v roku 1996.

Na začiatku tohto roku ho zadržali a umiestnili do vyšetrovacej väzby v mníchovskej väznici. Podľa obžaloby Nižňanský velil nacistickým masakrom proti obciam Ostrý Grúň a Kľak 21. januára 1945. Zvláštne komando Edelweiss, ktoré po Slovenskom národnom povstaní likvidovalo partizánov a utečencov, postrieľalo 146 miestnych obyvateľov.

V 60. rokoch vyniesol československý súd nad Nižňanským v jeho neprítomnosti trest smrti.

VYPÁLENÝ KĽAK

obsah | svět - svet