Vznikol nový euroregión na pomedzí SR, ČR, Maďarska a Rakúska

Zástupcovia troch rakúskych spolkových krajín, južnej Moravy, západného Slovenska a Maďarska sa na zámku v rakúskom Kittsee dohodli na vytvorení nového Stredoeurópskeho regiónu. Euroregión má mať vlastnú kanceláriu a jeho cieľom bude okrem posilnenia ekonomiky a infraštruktúry tejto oblasti aj napríklad kultúrna spolupráca. V deklarácii sa hovorí hlavne o prepojení turistiky, podnikateľských aktivít a kultúry.

Nový "Stredoeurópsky región" obýva okolo 6 miliónov obyvateľov a už teraz patrí k najrozvinutejším oblastiam strednej Európy.

Euroregión by mal mať vlastnú kanceláriu v Bruseli, mala by vzniknúť spoločná centrála v jednom z centier regiónu. Po rozbehnutí konkrétnej spolupráce sa región bude môcť uchádzať o podporu cezhraničnej spolupráce z PHARE alebo z iných fondov EÚ.

S myšlienkou na vytvorenie euroregiónu prišlo Rakúsko. V spoločnom vyhlásení "Budeme európskym regiónom" sa hovorí o budúcom "regióne rastu a blahobytu", ktorý by sa podľa primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského rozhodne nemal stáť regiónom druhej kategórie.

Projekt si vyžiada náklady asi 2,4 milióna eur, z ktorých polovicu by mal zaplatiť fond EU Interreg, a počíta sa s prilákaním nových investorov.

Hlavnými problémami regiónu je hlavne nedostatočne dobudovaná infraštruktúra - neexistuje napríklad priame diaľničné prepojenie medzi Viedňou a Bratislavou, hoci sú od seba vzdialené iba niekoľko desiatok kilometrov. Iniciátori projektu sa budú snažiť i o diaľničné spojenie Viedne a Brna, prepojenie letísk v slovenskej a rakúskej metropole, posilnenie železničných tratí.

(pk)

obsah | svět - svet