Slovenskí vojaci v Iraku pokračujú v hľadaní mín

Slovenskí ženisti odmínovali už vyše 150 000 metrov štvorcových irackého územia a zlikvidovali desiatky mín a nevybuchnutej munície. Všetkých 82 vojakov je v poriadku a napriek vážnej bezpečnostnej situácii v Iraku zatiaľ k žiadnym útokom ani provokáciám zo strany miestnych obyvateľov nedošlo. Informoval o tom veliteľ slovenského kontingentu v Iraku Ondrej Novosad.

Situácia je napätá a tak ju aj oficiálne hodnotíme," povedal podplukovník Novosad. Koaličné sily v oblasti ale neustále zvyšujú bezpečnostné opatrenia.

Slovenskí vojaci sa zatiaľ nestali terčom útokov zo strany miestnych obyvateľov ani radikálov. "Prijímame opatrenia, aby sme boli na neočakávané útoky pripravení, ale naši vojaci sa s ničím podobným ešte vďakabohu nestretli," povedal veliteľ.

Slovenskí vojaci v súčasnosti pôsobia na troch miestach poľského sektoru Iraku: pri meste Karbala, pri meste Hilla a na iránsko-irackých hraniciach. Jednotka v Karbale pracuje v pomerne nebezpečných podmienkach, keďže vojaci hľadajú míny na mieste zvanom "cesta smrti".

Slováci odmínovávajú Iraku už takmer dva mesiace a svoju bezpečnosť si zabezpečujú zväčša sami. Jednotka by mala v Iraku zostať minimálne jeden rok a prvé prestriedanie vojakov sa uskutoční pravdepodobne na začiatku roku 2004.

(pk), PRAVDA

obsah | svět - svet