Sudetští Němci: Karlovarské oplatky jsou naše

Sudetští Němci jsou nadmíru rozzlobeni. Nelíbí se jim česká žádost, aby název Karlovarské oplatky byl uznán a chráněn jako geografické označení původu zboží, které nesmí používat žádný výrobce mimo daný region. Krajanská sdružení ji napadla u Evropské komise.

Předseda bavorské SL Bernd Posselt podal jako poslanec Evropského parlamentu interpelaci, v níž pečení oplatek označuje za "tradiční know-how pekařských rodin" sudetoněmeckého původu, které po vysídlení přenesly tradici tohoto pečiva do Německa a Rakouska, kde v ní pokračují.

"Karlovarské oplatky jsou již 200 let podle rodinných receptů vyráběnou vaflovou specialitou, která získala světovou proslulost v době tehdejšího rozkvětu českých lázní Karlovy Vary. Vyráběly se do roku 1945 převážně v Němci osídleném lázeňském trojúhelníku Karlovy Vary-Mariánské Lázně-Františkovy Lázně, ale také v Rakousku. V 19. a 20. století byly postupně vyráběny a šířeny v celém světě a v současnosti se nejlepší Karlovarské oplatky na světě vyrábějí v Dillingenu na Dunaji," cituje agentura APA z Posseltova prohlášení.

"Natolik mezinárodní a evropské označení omezit územně přiznáním statusu geografického původu by bylo ochuzením naší evropské kultury," zdůrazňuje Posselt.

Také předseda sudetoněmeckého sdružení v Rakousku Gerhard Zeihsel vyzval rakouské poslance EP, aby se postavili proti uznání Karlovarských oplatek za označení podmíněné geografickým původem. Podle něj jde o pokus nového vyvlastnění sudetských Němců. "Tentokrát jde o duševní vlastnictví, kterého se (Čechům) vyvlastňovacími dekrety (prezidenta Edvarda Beneše) a vyhnáním nepodařilo zmocnit," tvrdí podle APA Zeihsel.

LIDOVKY

obsah | svět - svet