V Německu zemřel legendární český šachysta

Ve věku nedožitých 79 let zemřel ve čtvrtek 6. března Luděk Pachman, jedna z nejvýraznějších postav českého a československého šachu.

Od roku 1953, kdy se stal profesionálním šachistou, vyhrál mezinárodní velmistr Pachman 15 velkých turnajů, reprezentoval na šachových olympiádách i mistrovstvích Evropy. Zahrál si například s Che Guevarou či legendárním Bobbym Fischerem, s nímž měl vyrovnanou bilanci. Je autorem zhruba 40 šachových učebnic a teoretických prací.

Pachman se v letech 1968-69 výrazně angažoval v demokratizačním procesu, za což byl další tři roky opakovaně vězněn, vyloučen z komunistické strany a později i z ČSTV. A tak požádal o udělení vystěhovaleckého pasu a na podzim 1972 emigroval do SRN. Poté, co mu bylo odebráno československé občanství, reprezentoval od roku 1976 svou novou vlast.

Po revoluci v roce 1990 se vrátil, převzal vedení volebního štábu Československé strany lidové. Ale když bylo proti předsedovi strany Josefu Bartončíkovi vzneseno obvinění ze spolupráce s StB, Pachman odstoupil. V roce 1998 se přestěhoval zpět do Německa a návrat do Česka označil za chybu.

(mp)

obsah | svět - svet