Šimon Pánek je pro Němce osobností roku

Spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek dostal v Berlíně cenu Quadriga. Byl tak oceněn jako osobnost roku. Spolu s Pánkem byl osobností roku vyhlášen i turecký premiér Erdogan a afghánský prezident Karzáí. Cenu Quadriga (Čtyřspřeží) udělovaná u příležitosti výročí sjednocení Německa připadá osobnostem, které se podle Berlína proslavily otevřeností mysli, pragmatismem, angažovaností a věrohodností.

Naděje pro Turecko i Afghánistán

Erdogan dostal cenu Quadriga jako "Evropan roku". Jako zásadový demokrat buduje mosty mezi kulturami, prohlásil ve svém laudatio, zdůvodňovacím projevu, německý kancléř Gerhard Schröder. Erdogan prý statečně uvedl v život "v dějinách své země bezpříkladnou dynamiku reforem".

Cenu Quadriga dostal rovněž afghánský prezident Hamíd Karzáí. Ve zdůvodnění se uvádělo, že je mu vlastní vůdčí síla a charisma a že díky jeho energičnosti se utopie pokojných časů pro lidi v Afghánistánu stává reálnější.

Cena z rukou legendy

Pánkovi byla cena udělena za jeho působení v oblasti lidských práv a za pomoc v krizových oblastech. Zdůvodňující řeč v jeho případě pronesl na slavnostním ceremoniálu bývalý polský prezident Lech Walesa.

Šestatřicetiletý Pánek je ředitelem sekce humanitární a rozvojové pomoci společnosti Člověk v tísni. Angažoval se ve studentském hnutí v roce 1989. Spoluzakládal humanitární společnost Člověk v tísni a agenturu Epicentrum, která se specializuje na krizové oblasti světa. Od roku 1990 organizoval humanitární pomoci například pro Arménii, Náhorní Karabach, Bosnu, Rumunsko, Čečensko. V roce 2002 získal medaili Za zásluhy a v roce 2003 cenu Evropan roku, kterou uděluje časopis Reader's Digest Výběr.

Ceny Quadriga uděluje německá obecně prospěšná společnost Werkstatt Deutschland významným osobnostem politického, společenského, mediálního a kulturního života. Společnost Werkstatt Deutschland podporuje rozvoj občanské společnosti v Evropě a usiluje o vybudování základny pro setkávání osobností politického, ekonomického a kulturního života Východu a Západu. Laureáty ceny vybírá kuratorium, v němž zasedají například německý prezident Horst Köhler či starosta Berlína Klaus.

(r)

obsah | svět - svet