Český a slovenský duch paralympiády

VIII. Zimní paralympijské hry (ZPH) v americkém zimní středisku Salt Lake City v Utahu se o výkendu z 16. na 17. 3 . 2002 definitivně staly minulostí. Desetidenní svátek zdravotně postižených sportovců ukončil předseda Mezinárodního paralympijského výboru Philip Craven slovy, že "to byly nejlepší hry všech dob". Her se celkově zůčastnilo 416 sportovců z 36 zemí, kteří se utkali ve čtyřech odvětvích: biatlonu, běhu na lyžích, alpském lyžování a sledge hokeji. Nejúspěšnější zemí se stalo Německo, které získalo celkem 33 medailí, z nichž úžasných sedmnáct bylo z nejcennějšího udělovaného kovu. Druzí Američané vybojovali sice o 10 medailí více, ale ze zlata bylo jen 10 z nich.

Česká i slovenská výprava zdravotně postižených sportovců zaznamenala již tradičně rovněž velice úctihodné výsledky, které stejně tradičně v mnohém přkonaly úspěchy jejich kolegů z olympijských her. Zatímco se čeští fanoušci po olympiádě museli spokojit pouze s 1 zlatou a 1 bronzovou medailí a slovenští jen s odvedenými výkony (SR zůstala bez medaile), handicapovaní reprezentanti to oběma svým vlastem dokázali alespoň částečně vynahradit. Česká republika obsadila konečnou 14. příčku se 2 zlatými 1 stříbrnou a 2 broznovými medailemi. Slovensko tento mnohonásobný úspěch ještě o 4 medaile překonalo, jeho sportovci však ani jednou nevystoupili na stupeň nejvyšší, a tak mu nakonec připadla 20. pozice.

O všech pět českých úspěchů se postaraly zrakově postižené lyžařky Kateřina Teplá (dvakrát první a jednou druhá) a Sabina Rogie (dvakrát bronzová). Po návratu domů si obě sympatické dívky mohly vychutnat i své chvíle zasloužené slávy. Mezi ostatními gratulanty se objevil i předseda Senátu ČR Petr Pithart, který vyzdvihl odvahu, cílevědomost a píli, s nimiž se dívky na paralympiádu připravily. .. "Nedokázal bych na svahu něco takového, i kdyby přede mnou a za mnou jelo několik vodičů," řekl. Medailistky čeká odměna od paralympijského výboru - za každé zlato si závodnice a vodič rozdělí 70 000 Kč, za stříbro 50 000 a za bronz 30 000. Další sjezdařka Klára Blechová pka zvítězila v domácí ankatě ČSOB Pojišťovny o nejsympatičtějšího paralympionika.

Ve slovenské výpravě se medailová žeň rozdělila mezi více sportovců. Nejúspěšnějším členem byl krátkozraký Radomír Dudáš. Tensi ve slalomu a obřím slalomu dojel pro 1 stříbrné a 1 bronzové ocenění. V prvně uvedené kategorii zabodoval také už 40-letý Štefan Kopčík, který obsadil hned za Dudášem 3. příčku.

Bronz si odnesl také Norbert Holík. Ten původně skončil mezi krátkozrakými a nevidícími sjezdaři na 4. místě, po protestu slovenské výpravy byl však akonec diskvalifikován Ital Gianmaria Dal Maistro, který vynechal jednu branku.

Mezi krátkozrakými slalomářkami o sobě dala dvakrát vědět Iveta Chlebáková, když si za slalom a obří slalom odnesla dvě bronzové medaile.

V kategorii tělesně postižených biatlonistů se v běhu na 5km klasicky umístil Jozef Mesik na třetím místě. Velice úspěšný byl pro slovenské barvy také běh na 5 km klasicky a to rovnou ve dvou kategoriích. V kategorii krátkozrakých obsadil Marián Baláž stříbrnou příčku a stejného ocenění se dostalo i Vladimíru Gajdičiarovi v kategorii tělesně postižených.

Kromě jmenovaných medailistů si však naši úctu a náš obdiv zaslouží i všichni ostatní sportovci startující na paralympijských hrách. Neboť z jejich odhodlání, s nímž se dokázali vyrovnat se s nelehkou životní situací, a z jejich vitality, která je přes veškerou nepřízeň osudu vede ke snaze ukázat všem, v čem tkví ten pravý olympijský duch, by si obvzlášť dnes měli vzít příklad i někteří vrcholoví sportovci.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet