Paroubek bude přesvědčovat Francouze o kladech euroústavy

Premiéři či předsedové levicových stran zemí Evropské unie budou ve středu v Paříži přesvědčovat Francouze, aby řekli své ANO euroústavě. Kampaň zorganizovala tamní opoziční socialistická strana. Mezi pozvanými hosty je i český premiér Jiří Paroubek.

Referendum o euroústavě je ve Francii naplánováno na 29. května. Výsledek hlasování zůstává nejistý, poměr mezi příznivci a odpůrci je zatím velmi vyrovnaný. Do kampaně pro přijetí dokumentu se zapojila proto jak vláda, tak opozice.

Nechybějí ani výzvy ze zahraničí. Naposledy na Francouze dnes apeloval předseda Evropské komise José Manuel Barroso. "Vyzývám vás, ve jménu hodnot, které jsou hodnotami Francie a hodnotami Evropy, řekněte ano," prohlásil v jedné z nejposlouchanějších francouzských rozhlasových stanic Europe 1. Barroso případné odmítnutí euroústavy označil za důkaz slabosti Francie.

Český premiér se zúčastní podvečerního mítinku v Paříži, kde se setká mimo jiné se šéfem francouzské socialistické strany Françoisem Hollandem nebo předákem Strany evropských socialistů Poulem Nyrupem Rasmussenem. Paroubek by měl přednést i krátký projev.

Výsledky francouzského referenda jsou přijímány s velkými obavami. Případné NE by v ratifikaci podle odborníků znejistilo i další členské státy a jejich občany.

NOVINKY

obsah | svět - svet