Slovenskí a českí pašeráci zvierat v juhoafrickom väzení

Slováci získavajú v Južnej Afrike neslávnu povesť pašerákov zvierat. Po vyše dvoch rokoch sa opakuje prípad zadržania slovenských občanov pre podozrenie z odchytu chránených korytnačiek. Pre Pravdu to potvrdila predstaviteľka konzulárneho oddelenia zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Pretórii Zuzana Kapustová.

Slovákov spoločne s jedným českým občanom zatkli 11. mája príslušníci juhoafrického úradu na ochranu prírody, ktorý má policajné právomoci, a súdne pojednávanie bolo stanovené na 14. júna. Ako uviedla Kapustová, skupine pašerákov hrozí vysoká pokuta alebo aj niekoľko rokov odňatia slobody. Prvú dvojicu Slovákov - M. K. a M. J. zatkli v novembri 2001 za nedovolený odchyt, prechovávanie a prevoz chránených živočíchov, 113 korytnačiek ostroprstých.

Oblastný súd v juhoafrickom Clanwilliane ich odsúdil v decembri na peňažný trest vo výške 168 000 randov (približne milión Sk) alebo dva roky odňatia slobody. Trest si odpykávali vo väzení. Z ich sťažností vyplynulo, že v juhoafrických väzniciach sú veľmi tvrdé pomery. Bežné sú tam násilnosti a sexuálne obťažovanie.

"Slovenské veľvyslanectvo v JAR v súvislosti s prípadom uvažuje o zverejnení dodatočných informácií o právnych normách týkajúcich sa ochrany zvierat v Južnej Afrike na webových stránkach zastupiteľstva," uviedla predstaviteľka konzulárneho oddelenia. Hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Juraj Tomaga k tomu dodal, že každý občan by sa mal pred cestou do Južnej Afriky republiky vo vlastnom záujme podrobne informovať, čo je podľa tamojších zákonov neprípustné.

(ib), SME

obsah | svět - svet