Pirát v diamantové kleci

Na sluncem rozpálený ostrov se snesl chladivý večer. Za oknem šustí palmy v jemném přímořském vánku.Viktor Kožený povečeřel v luxusní restauraci grilovaného humra a zapaluje si doutník. "Jestli se cítím jako v zlaté kleci? To ne. Připadám si jako v diamantové," směje se vysoký muž, jehož nazrzlá kštice už poněkud prořídla. Současná životní situace podnikatele, který se stal pro mnohé zosobněním tuneláře, však ve skutečnosti příliš veselá není.V Praze na něj byl vydán mezinárodní zatykač a americký státní žalobce ho chce dostat za mříže na dvacet pět let.

Nastoupil jsem do mikrobusu plného černých Bahamců, který míří do Lyford Cay. Když dorazíme k bráně přísně střeženého areálu, kde bydlí několik set od okolí izolovaných milionářů, předkládají pasažéři jeden po druhém průkaz, který jim coby pracovní síle umožňuje časově omezený přístup do ráje vyvolených. "A co vy?" houkne na mě muž v uniformě. Vysvětlím mu cíl své cesty, ale chlapík je nekompromisní: "Vystupte si, my Viktorovi zavoláme."

Schůzka byla předem domluvena, a tak zakladatel Harvardských fondů za několik minut přijíždí ve svém zeleném BMW k bráně. Stisk ruky usměvavého muže v modré sportovní košili a kraťasech je téměř ocelový, ale přes rádoby sebevědomé vystupování je na první pohled zřejmé, že lepší časy má letošní čtyřicátník Viktor Kožený nejspíš už za sebou. Usedám do auta na zadní sedadlo, protože dveře u spolujezdce nejdou otevřít, a cestou do nitra území, kde v blízkosti Muže desetinásobku bydlí Sean Connery, Arthur Hailey či šéf kečupářské společnosti Heinz, poslouchám nejen výklad řidiče-milionáře na téma bezbřehé krásy Baham, ale také tajemné vrzání v útrobách už mírně opotřebovaného vozu.

Kdysi nejbohatší Čech (jeho majetek se na konci 90. let odhadoval na 280 milionů dolarů) už nebydlí v jedné z nejluxusnějších vil v Lyford Cay, kterou si pořídil pět měsíců po svém útěku z Prahy v roce 1994 za 25 milionů dolarů, ale ve skromnějším domě, který je napsán na jeho matku, s níž Kožený žije pod jednou střechou. Původní vila se soukromým jezerem byla obstavena Jeho stejně jako další Koženého majetek poté, co byl obviněn ze "zašantročení" 180 milionů dolarů svěřených mu americkými investory, s nimiž rozjížděl privatizaci v Ázerbájdžánu. Obrovskou jachtu nazvanou Contemplation (Rozjímání) ještě stačil prodat a stejně naložil i se soukromým letadlem. Další mnohamilionový majetek včetně londýnského domu, který koupil od skladatele Lloyda Webera, připadl před dvěma lety po rozvodu manželce Luďce. Bahamské ostrovy už několik let neopustil. Zatím se tu mohl cítit celkem bezpečně.

Bahamské úřady loni odmítly Koženému doručit obvinění českých vyšetřovatelů a rovněž případnou americkou žádost o vydání bude posuzovat zdejší soud. "Bude to dlouhý proces, protože zdejší soudnictví je založené na britské tradici," říká šéfredaktor místního deníku Nassau Guardian Larry Smith. Koženému ale nemusí vadit, že nemůže do Spojených států. Bahamy silně připomínají Floridu: nejen záplavou amerických turistů, ale také tím, že se tu mluví anglicky, běžně platí americkými dolary a poměrně vysoká životní úroveň zdejší střední třídy se tu měří nejen velkou hustotou hamburgeráren, ale i množstvím nových amerických vozů. Že jsme v Karibiku, napovídá snad jen na každém rohu znějící reggae a převaha černošského obyvatelstva.

Známá firma

"Pirát z Prahy", jak mu přezdívají západní novináři, žije se svou novou partnerkou, jednatřicetiletou Francouzkou Sophií, s níž čeká na přelomu prosince a ledna potomka - své čtvrté dítě. "Ohledy na přítelkyni" vysvětluje také to, proč mě nezve k sobě domů, nýbrž do milionářského klubu v Lyford Cay.

Co chvíli se přátelsky zdraví s kolemjdoucími. Ze strany obyvatel Lyford Cay není vůči jejich dobrodružně založenému sousedovi na první pohled patrná žádná známka nevraživosti. "Většinou si tu ale lidi od něj udržují odstup, protože slyšeli, co provedl v České republice a Ázerbájdžánu. Ovšem na mě na začátku působil velmi mile a jako člověk, který mluví k věci a neztrácí čas hloupou konverzací," říká Kevin Cross, podnikatel v realitách, který do klubu Lyford Cay občas dojíždí z nedalekého Nassau, hlavního města Baham.

Mnohem vyhraněnější názor má jeden ze stálých obyvatel Lyford Cay Peter White-head, který spoluvlastní firmu, jež Koženému vybudovala bazén za tři miliony dolarů. "Když sem přišel, udělal na lidi ohromující dojem. Vypadalo to, že mu svět leží u nohou a má víc peněz než Bůh. Nechal si postavit daleko široko největší bazén, pod nímž byl bar se skleněnou střechou, takže jste mohl pozorovat plavce jako v akváriu. Dodnes nám dluží většinu peněz. Nechápu, jak člověk s jeho pověstí může v Lyford Cay zůstat," zlobí se Whitehead ve své kanceláři.

Před několika lety, kdy vypukl skandál s Koženého podnikáním ve střední Asii, padl návrh na vyloučení českého bukanýra z klubu v Lyford Cay. "Zlaté dítě", jak mu tady někteří nadšenci po jeho příchodu na Bahamy říkali, však tlaky ustál a doživotní členství si udržel.

Dnes se setkává ve starožitném interiéru klubu s novináři a přesvědčuje je o své nevině. "Já říkám, pánové, přijďte sem. Víte, kde bydlím," obrací se směrem k zelenomodrému moři, za nímž tuší své pronásledovatele. "Přineste sem důkazy a já je rozbiju." To ale asi nebude tak snadné. V patách má proslulého lovce finančních hříšníků, newyorského státního zástupce Roberta M. Morgenthaua, který se vyjádřil jasně: "Kožený je lhář a zloděj."

VLADIMÍR ŠEVELA

obsah | svět - svet