Egon Schiele uchvátil Pittovcov

Bez obvyklé pompy provázející hollywoodské hvězdy si prohlédli ve Vídni herci Angelina Jolieová a Brad Pitt výstavu děl průkopníka modernismu Egona Schieleho, který žil před první světovou válkou načas v Českém Krumlově.

Oba herci kráčeli síněmi muzea Albertina tiše, bez tělesných strážců a bez obvyklého vyklízení prostor. "Oba si sami svlékli kabáty. Byli zcela bezproblémoví," řekl mluvčí muzea Stefan Musil.

Trochu se prý zdrželi a vyvolali rozruch jen u pokladen, kde si prohlíželi malby na zdi a rozdávali podpisy. Podle agentury přijeli do Vídně speciálně z Berlína na Schieleho výstavu. Ve Vídni pobývají v hotelu Nobel Imperial, ovšem pod jinými jmény.

Hvězdný pár, který očekává v létě narození potomka, se postaral o mediální rozruch v Berlíně. Tam se třicetiletá Jolieová a o dvanáct let starší Pitt prošli pod Braniborskou bránou, prohlédli si Židovské muzeum a absolvovali projížďku městem.

Egon Schiele (1890 až 1918) patřil v Rakousku spolu s Gustavem Klimtem a Oskarem Kokoschkou k průkopníkům moderního umění. Maloval především krajiny a města, ale rovněž odvážné akty a autoportréty, které byly v té době u drtivé většiny veřejnosti považovány za nemravné. Zemřel v pouhých 28 letech na španělskou chřipku, přesto po sobě zanechal na 330 olejomaleb a více než 3000 prací na papíře.

V Českém Krumlově, odkud pocházela Schieleho matka a kde také podle odborníků jeden z nejlepších kreslířů 20. století v letech 1910 a 1911 žil a tvořil, bylo v renovovaných budovách bývalého městského pivovaru na podzim roku 1993 otevřeno Egon Schiele Art Centrum.

NOVINKY, ČTK

obsah | svět - svet