České pivovary bojují o ruský trh

Obyvatelé Ruska, proslulí svou oblibou tvrdého alkoholu, začínají přicházet na chuť méně silným nápojům. Od roku 1996 vzrostla spotřeba piva na ruském trhu takřka čtyřnásobně, a i když se tento růst postupně zpomaluje, Rusko stále představuje nejrychleji se rozvíjející pivní trh světa.

Po rekordním roce 1999, kdy se v Rusku vypilo o 33 % více piva než v roce předcházejícím, se nárůst meziroční spotřeby ustálil na 5 až 7 %. Celosvětově přitom roste spotřeba piva jen o necelá tři procenta. Vedle světových pivovarnických gigantů tak o perspektivní ruský trh bojují i české pivovary. Zatímco ale například Plzeňský Prazdroj, vlastněný jihoafrickou skupinou SABMiller, volí cestu licenční výroby své značky přímo v Rusku, Budějovický Budvar do Ruska pivo úspěšně vyváží.

"Loni vzrostl prodej Budvaru na ruském trhu o 56 % na celkových 24 000 hektolitrů. A předpokládáme další růst," řekl LN Maxim Gusev, zástupce firmy, která Budvar v Rusku distribuuje. I když podle něj světoví výrobci piva volí kvůli nižším nákladům cestu licenční výroby svých značek v ruských pivovarech, Budvaru by údajně tuto cestu nedoporučoval.

"Pro mnoho Rusů právě Budvar představuje už z minulosti tradiční české pivo a přenos výroby do Ruska by mohl pověst této značky částečně poškodit," tvrdí Gusev. Zároveň ale přiznává, že importované pivo je v Rusku výrazně dražší než pivo vyrobené doma, a proto trh směřuje právě k licenční výrobě.

Na trhu ale právě proto údajně zbývá mezera pro relativně drahé pivní značky, dovezené ze zahraničí a považované Rusy za takzvaně "luxusní" nápoj. Budvar je už dnes třetím nejprodávanějším importovaným pivem v Rusku, ačkoliv jeho láhev stojí v obchodě takřka padesát korun a v restauraci ještě třikrát tolik.

Plzeňský Prazdroj se naopak chystá vývoz svého piva do Ruska letos ukončit a zahájit v zemi jeho licenční výrobu. Majitel prazdroje, světová pivovarnická skupina SABMiller, vlastní pivovar ve městě Kaluga a právě tam by se mělo "plzeňské" v licenci vyrábět.

Úspěšný je prazdroj i kozel

"Licenčně vyrábíme už v Polsku a i nezávislí odborníci potvrzují, že se chuť tohoto piva nijak neliší od toho vyrobeného v Plzni," tvrdí mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin. Prazdroj loni podle něj dovezl do Ruska 15 000 hektolitrů, po zahájení výroby v Kaluze ale očekává prudký nárůst prodeje. "Cenu importovaného piva totiž prodražují vysoké náklady na dopravu i daňové předpisy," uvedl Bechtin. SABMiller už podle něj v Rusku úspěšně vyrábí značky Velkopopovický kozel a Miller.

Největším výrobcem piva v Rusku ale zůstává britsko-skandinávský koncern Baltika Beverages Holding, který se na ruské pivní výrobě podílí takřka jednou třetinou. Velké mezinárodní koncerny přitom vlastní 60 procent ruských pivovarů.

V žebříčku importovaných piv zatím vedou značky Stella Artois a Lapin Kulta, Budějovický Budvar už je ale třetí před irským pivem Guiness a německým Feldschlösschen Cardinal. Spotřeba piva v Rusku stoupla přitom na současných 50 litrů na osobu a rok. Průměrný Čech vypije pro srovnání ročně 180 litrů pěnivého moku.

MAREK KERLES

obsah | svět - svet