Slovenskí europoslanci by mali zarábať takmer 90-tisíc mesačne

Plat slovenského europoslanca by mal byť 86 400 Sk (pribižne 2145 eur) mesačne. Podľa návrhu, ktorý vypracovalo ministerstvo práce, by mal predstavovať dvojnásobok platu poslanca Národnej rady SR.

Ten dosahuje 43 200 Sk (v tejto sume však nie sú započítané paušálne náhrady či príplatky za členstvo vo výboroch). Plat poslanca NR SR zodpovedá trojnásobku priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok (v súčasnosti 14 365 Sk).

Pôvodne sa predpokladalo, že slovenskí europoslanci budú dostávať rovnaký plat ako ich kolegovia v NR SR. Po zdvojnásobení sumy sa Slovensko výškou platu europoslancov z pristupujúcich krajín zaradilo na druhé miesto za Slovinskom. Národná rada by mala o návrhu zákona hlasovať v máji.

Europoslanci majú okrem platu vyplácaného NR SR nárok na 3500 eur na kancelárie, 12- tisíc eur na asistentov, a 261 eur za každý deň rokovania a úhradu cestovných nákladov, ktoré sú hradené z rozpočtu Európskeho parlamentu. Doteraz má 626 europoslancov rovnaké platy ako ich kolegovia v národných parlamentoch.

Kandidát za ANO Jozef Heriban si myslí, že navrhovaný plat postačí. "Vzhľadom na momentálnu ekonomickú situáciu na Slovensku je táto suma primeraná, aj keď sa, samozrejme, nedá porovnať s príjmami ostatných poslancov," myslí si Heriban.

Jednotka na kandidátskej listine KDH Anna Záborská sa rozhodla nevyjadrovať k výške platu europoslanca. "Plat, ktorý schváli NR SR, bude platiť a nie je vylúčené, že sa pri hlasovaní zdržím," povedala Záborská. Plat europoslanca sa zdá primeraný aj lídrovi na eurokandidátke KSS Karolovi Fajnorovi. "Režijné náklady spojené s funkciou europoslanca kryje únia, vzhľadom na to by plat mohol byť pokojne aj nižší," myslí si Fajnor. "Ja budem pokladať za primeranú každú sumu, ktorú schváli slovenský parlament," vyjadril sa aj kandidát za ĽS-HZDS Sergej Kozlík.

Kandidátka za Smer Monika Beňová má výhrady voči spôsobu, akým bol plat europoslanca stanovený, proti jeho výške však výhrady nemá. "Ja som navrhovala, aby sme stanovili plat poslancov v EP vo výške platu veľvyslanca v Bruseli. Nepovažujem za správne, ak sa len tak niekde vyťahujú čísla bez konkrétneho ekvivalentu," tvrdí Beňová.

Platy europoslancov z pristupujúcich krajín

Slovinsko - 4074 eur

Slovensko - 2145 eur

Poľsko - 2082 eur

Estónsko - 1496 eur

Česko - 1257 eur

Najnižší plat 805 eur budú dostávať maďarskí europoslanci.

Najlepšie v súčasnosti zarábajú Taliani 10 975, najhoršie Španieli 3056 eur.

ANNAMÁRIA DÖMEOVÁ, SME

obsah | svět - svet