Polský parlament chystá rezoluci zastávající se Česka

Na půdě Sejmu se diskutuje o rezoluci, která by měla vystoupit proti hlasům ozývajícím se z Německa, které zpochybňují poválečné vyvlastňování půdy německé menšině a to především v Česku, ale i v Polsku. Polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszewicz ale pasáž o ČR odmítl.

Polské pravicové strany prosazují v zahraničním výboru polského parlamentu (Sejmu) návrh rezoluce vyzývající polskou vládu rázně vystoupit proti množícím se prohlášením některých německých představitelů, která zpochybňují definitivnost současného vlastnictví půdy a nemovitostí po vysídlené německé menšině v ČR a Polsku.

Polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszewicz však odmítl pasáž o Česku s tím, že nejvyšší čeští představitelé označují současné vztahy své země s Německem za "nejlepší v dějinách"; k polskému kroku ve prospěch ČR proto není důvod a ani Polsko takovou rezoluci nepotřebuje už vzhledem k tomu, že emoce zahraničněpolitickým vztahům škodí, napsala agentura PAP.

Podle návrhu rezoluce, který ve výboru Sejmu prosazují zástupci strany Právo a spravedlnost (PiS), by měl Sejm "protestovat proti vzrůstajícímu počtu prohlášení v Německu, která se snaží podkopat definitivnost vlastnictví a společenských změn, k nimž došlo v důsledku druhé světové války, zvláště v České republice, ale i v Polsku. Považujeme za protipolské kroky, když němečtí politici vyzdvihují doktrínu o 'vyhnání' a staví tak nespornou tragedii stovek tisíc německých rodin mimo historické souvislosti".

"Takové výroky jsme desítky let až donedávna neslyšeli a neměli bychom je slyšet už ani v budoucnu," řekl při zdůvodňování návrhu poslanec PiS Marek Jurek.

Jeho návrh podpořil předseda zahraničního výboru Sejmu Bogdan Klich, poslanec za Občanskou platformu (PO). "Historické povědomí v Německu se mění a Němci mají tendenci prezentovat se více jako oběti druhé světové války než jako její vykonavatelé. Jsou to zneklidňující trendy," řekl podle PAP.

Ministr zahraničí Cimoszewicz, který se zasedání výboru účastnil, podle svých slov nevidí důvod k žádnému prohlášení Sejmu na podporu Česka, protože premiér Vladimír Špidla označil 5. září česko-německé vztahy za "nejlepší v dějinách" (stejně se vyjádřil ve středu v Pasově i prezident Václav Klaus). Ani v Polsku není podle Cimoszewicze žádný důvod k obavám o vlastnické poměry v západních územích (patřících před válkou k Německu).

"Pokud se týká zvažovaného Centra proti vyháněním v Berlíně, polská vláda tuto myšlenku opakovaně a jednoznačně odmítla. Ani kancléř Gerhard Schröder a ministr zahraničí Joschka Fischer nenechali nikoho na pochybách o oficiálním stanovisku německé vlády k této otázce," řekl Cimoszewicz. Je velmi důležité, aby v polsko-německých vztazích nepřevládly emoce, extremní či radikální hlediska. V opačném případě bychom ztratili vše, čeho bylo s velkým úsilím dosaženo v posledních letech, uzavřel ministr.

(r)

obsah | svět - svet