Poláci považují Čechy za nejlepší sousedy

Česká republika je prý nejlepším sousedem Polska. Myslí si to alespoň tamní obyvatelé. Naopak za svého nejhoršího souseda Poláci považují Rusko. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v úterý zveřejnila společnost TNS OBOP.

Podle něj považuje Českou republiku za nejlepšího souseda 47 procent Poláků. Dobré hodnocení získal rovněž druhý jižní soused Polska, tedy Slovensko.

Na dalších místech pomyslného žebříčku oblíbených sousedů se ocitly Německo a Litva. Až za nimi coby dobří sousedé figurují poslední tři sousední státy - Ukrajina, Rusko a Bělorusko.

Naopak za svého nejhoršího souseda 39 procent Poláků označilo Rusko. Čtvrtina respondentů pak uvedla, že nejhorším sousedem Polska je Německo.

Obliba Čechů coby dobrých sousedů roste v poslední době například také v Rakousku. Podle červnového průzkumu Rakouské společnosti pro evropskou politiku (ÖGfE) Rakušané žijící v oblastech sousedících s Českem za poslední tři roky výrazně zlepšili svůj postoj vůči severnímu sousedovi.

Ze srpnového průzkumu společnosti SC&C zase vyplývá, že mezi Čechy se těší největší důvěře Slováci. Ze sousedních států pak na druhém místě figurují obyvatelé Polska. Až za nimi jsou Rakušané a na posledním místě Němci.

(r)

obsah | svět - svet