České prostitutky a precedens pro kandidátské země

Jsou prostitutky úspěšnější, než vládní vyjednávací týmy? I takováto otázka se vnucuje. Zdá se, že ženy, provozující nejstarší řemeslo v Amsterodamu, se stali doma hrdinkami. Proč?

Když se skupina čtyř českých a dvou polských prostitutek, pracujících v největším nizozemském městě, obrátila na soud, aby potvrdil jejich právo nadále provozovat svou živnost s tím, že jsou přece z kandidátské země na vstup do Evropské unie, málokdo tušil, co to přinese. Spor to byl přes jistou pikantnost zásadní - prostitutky totiž provozovaly živnost a šlo o to, zda jim k tomu stačí být z kandidátské země, nebo by musely mít speciální povolení, jak tvrdili nizozemské úřady. Evropský soudní dvůr nakonec 20. listopadu rozhodl, že prostitutky mohou v klidu provozovat své řemeslo v amsterodamských výlohách, pokud legálně přijely, vydělají si na sebe a nepracují pro pasáky. Předsedové ČSSD a ODS, vicepremiér Vladimír Špidla a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, se v nedělním televizním diskusním pořadu 25. listopadu shodli, že jde o precedens, který definitivně potvrdil právní názor české strany, že živnostníci mohou už nyní volně podnikat na území EÚ. Nejde sice o volný pohyb pracovních sil, protože se to netýká zaměstnaneckého poměru, i tak je to však průlom- Navíc je v ČR dobře známo, že existují způsoby, jak vydávat zaměstnanecký poměr za smlouvu se živnostníkem.

Podle Klause je to precedens ještě v jednom směru.Ukázalo se, že Evropský soudní dvůr může účinně uplatňovat svůj názor proti názoru evropské exekutivy. Může tedy revidovat i výsledky přístupových rozhovorů s kandidátskými zeměmi. "A to oběma směry," varoval Václav Klaus. Podle expertů by třeba mohl zasáhnout proti přechodnému období, v rámci něhož zůstane v ČR v platnosti zákaz prodeje nemovitostí cizincům.

(lw)

obsah | svět - svet