Médiá venujú pozornosť klipu, ktorý však už na internete nie je

Maďarské médiá venujú zvýšenú pozornosť videoklipu zverejnenému v uplynulých dňoch v internetovej sieti, v ktorom pravdepodobne slovenskí nacionalisti vyjadrujú nenávisť voči Maďarom pálením maďarskej štátnej vlajky, pričom v pozadí počuť protimaďarské heslá.

Spomínaný videoklip však na internete nie je.Informoval o tom dnes maďarský internetový portál vg.hu. Konzervatívny Magyar Nemzet popisuje podrobnosti filmu a dodáva, že v ostatných týždňoch vyvolali politickú aj diplomatickú búrku protimaďarské vyjadrenia predsedu koaličnej SNS Jána Slotu, ktorý podľa denníka hovoril o brutálnom pomaďarčení a veľkomaďarskom nebezpečenstve. Predtým zase povedal, že závidí Čechom, že vyhnali Nemcov, preto teraz nemajú také problémy, aké majú Slováci s Maďarmi.

Slovenský politik sa netajil svojím protimaďarským postojom a hovoril aj o tom, že Budapešť zrovnajú tankami so zemou, píše Magyar Nemzet a poznamenáva, že viacerí maďarskí politici, výkonný podpredseda SMK Miklós Duray, aj poslanec Maďarského občianskeho zväzu (FIDESZ) Zsolt Németh naznačili, že na Slovensku sa k moci dostala polofašistická strana.

Najvplyvnejší denník Népszabadság v článku pod titulkom Protimaďarský videoklip na Slovensku cituje hovorkyňu slovenského ministerstva vnútra Martu Bujňákovú, podľa ktorej rezort nevie o tomto videoklipe, ale ako dodala, okamžite začnú vyšetrovanie.

Policajné zdroje odhadujú počet neofašistov a podobných extrémistov na 4-tisíc. Polícia zakázala činnosť neonacistickej organizácie Slovenská pospolitosť, ktorej členovia opľuli sochu Lajosa Kossutha v Rožňave a v Komárne pri jednej príležitosti nazvali Móra Jókaiho a Györgya Klapku zberbou.

Maďarsko oficiálne požiadalo Slovenskú republiku o informáciu o tom, aké kroky mienia slovenské orgány urobiť proti tvorcom videoklipu, ktorý vyvoláva nenávisť a uráža dôstojnosť maďarského národa, uzatvára Népszabadság. Video Anti Hungary s dĺžkou 86 sekúnd sa začína nesprávnymi anglickými formuláciami "Welkome in Slovakia - is beautifully - Slovakia is our - we never not to be Hungary - Slovakia is heart Europe!!!". Sprevádza ho slovenská metalová hudba. K videu sa v internete hlási 21-ročný Slovák s používateľským menom werwolfSSlovakia, tvrdí server Index.

TASR

obsah | svět - svet